Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Larssons besatthet

    De första novellerna i Jesper Larssons debutsamling snö, tårar skriver in sig i den känslomässigt tillbakahållna, "carverska" traditionen. En stil som främst arbetar med det icke sagda, med de bekanta tingens koder. Det är lite som att gå i ett plogat spår: där är det svikna jaget (det sårade barnet) som inte förväntar sig något. Där är de "vuxna", föräldrarna eller den älskade - nyckfulla och obegripliga, innerst onåbara främlingar. Och världen omkring, så lik sig men ändå vagt hotande: Västerås, villaförorten, Västra Ringvägen, pizzerian, psyket.

 

    Längre in i snö, tårar blir Jesper Larsson svårare att lägga ifrån sig. Mötet mellan den smygkåte killen från Ica och den sköra, utspelande Malin på väg till tonårsfyllefesten i Föreståndaren är mycket fint fångat i all sin mörka, halvmedvetna komplikation. Och det dammsugande och smörgåsätande parets sexlek i Förlåt om jag dödade dig skulle nog ingen våga fråga Olle om. Överhuvudtaget tycks Jesper Larssons begåvning komma mer till sin rätt när han skruvar upp historierna några varv över den sammanbitna realismen. I Elvis accelererar ett vardagligt span till ren besatthet, men är det kärlekens dårskap eller ofredande? Och varför kittlar galenskap bara så länge den är på gränsen?

 

    I Jag hatar inte barn är det däremot sjukdom det handlar om, svår och omöjlig att tala om när familjen kommer på besök på sjukhuset. Tafatt och nervöst pladdrar man över huvudet på den tigande i sängen. Minnen av en snöig, urinfläckad, vagt skrämmande hemväg från skolan fogas in mellan sjoken av "normalt" ekande småprat. En stark text som inte bara suggererar det vardagligt hotande utan tar itu med det på allvar.

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet