Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kusligt rätt i tiden

    Det politiska drama som präg-lar Jesus sista levnadsvecka löper parallellt med det religiösa. Nationalism står mot imperialism. Den rättsliga processen inför imperiets höge representant Pontius Pilatus slutar med att den romerske ståthållaren tvår sina händer. Rom ockuperar Mellanöstern men vem orkar bry sig om alla de religiösa fraktionsstriderna bland den inhemska befolkningen.

"Lenten books", böcker som man läser i fastan och inför påsken, är en klassisk litterturart i den engelska traditionen. Det är en sådan bok som den nye ärkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams, har skrivit. Och det är evangeliernas rättegångsskildringar som står i centrum.

 

    Williams är en briljant teolog - tidigare professor i Oxford - som under sina första månader i Canterbury skapat rubriker genom sina etiska förbehåll mot korståget i Irak. Han är en ärkebiskop som inte bara har läst Bibeln. Han sätter de nytestamentliga skildringarna i relation till en sentida litterär fiktion. Dostojevskijs storinkvisitor och Michail Bulgakovs passionsdrama i Mästaren och Margarita ger relief åt maktens eviga anspråk på att också diktera rättens villkor.

Inför påsken år 2003 är det perspektiv som dessvärre är kusligt aktuella.

Torsten Kälvemark
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet