Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Svinaktig kvinna tar hem spelet

    Sen Unni Drougge debuterade 1994 med Jag, jag, jag! har hon kommit ut med sju romaner, nästan en om året. Grälla historier om våld och beroende, sex och död. Hennes nya, glatt smaklösa drapa Lutherska badet handlar om otrohet och kvinnlig list. Den starka och storvuxna 46-åriga psykoterapeuten Barbaras trygga liv med forskaren Björn svajar när hon blir gravid efter en kort historia med en italiensk badvakt. Den ovetande Björn (som miste sin egen mamma som liten) vill helst njuta ensam av Barbaras omsorg-er. Och hon vill inte alls släppa sitt jobb på Psykoterapigruppen. Chefen gillar hennes nya stränga (och billiga) metoder att behandla utbrända och misshandlade kvinnor: de får helt enkelt bota varann, ta sig i kragen och sluta gnälla. Vägra vara offer, är Barbaras välbetalda budskap.

 

    Satiren är grov. När en kvinna ”tvättar bort sin skuld” för att hon en gång övergav sin son använder hon skurbors-te, Ajax och Fenom. Björn är inte bara Barbaras sexiga gosnalle utan barnsligt beroende av hennes mat, hårbottenmassage och godnattsagor. En tröttsamt övertydlig Oidipus!

Det står på fliken att Unni Drougge har en stor och hängiven läsekrets. Själv tycker jag den här romanen är ganska usel. Men visst finns det ett slags svart revanchistisk energi i hennes fabuleringsglädje. Visst känns det skönt en stund att en sån kvinna som Barbara, dominant, slug och självklart självisk, vinner över alla korkade män. För vem tror ni slutar sitt jobb och sluter den nya bäbisen i sina ramar, förlåt, armar?

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet