Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Revolution med hjon

    Att skildra en revolution genom ett dårhushjons grodperspektiv låter som ett bekant grepp. Kubanen René Vázquez Diaz - Malmöbaserad sedan trettio år - anknyter dock inte till Peter Weiss i romanen Dårskap och kärlek, vars undertitel är En roman om Kuba.

Oracio, som gemenligen kallas Orapronobis är visserligen en smula psykotisk och står under psykiatrisk uppsyn, dessutom är han son till en fruktad och avskydd säkerhetspolis men författaren är inte ute efter att göra politisk lärodikt. Han ansluter sig snarare till den latinamerikanska tradition där man i prosan låter livet välla fram mot en fond av färgrika detaljer. Här moraliseras eller politiseras inte, livet är fyllt av våldsamheter och kärlek, revolutionen har nötts ner till sjaskigt angiveri, dum retorik och småsint förtryck, men så länge barnen dör på grund av USA:s vettlösa blockad har den en stor del av folket på sin sida. Så är det och inget att moralisera över. Orapronobis har nog med sitt labila psyke, sin hatade polisfar och sina passionerade systrar och älskarinnor. Han lider av den fixa idén att han måste mörda sin doktor, och den leder hans leverne och handlande i ofta rätt befängda riktningar.

René Vázquez Diaz älskar Kuba och dess innevånare, och ju galnare de beter sig desto mer älskar han dem. Det är en generösare författarattityd än Peter Weiss.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet