Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Var finns Gud i den här båten?

    Redan i prologen lovar författaren att detta är "en berättelse som får dig att tro på Gud".

Men måste man inte först tro på berättelsen? Tillitsfullt ta språnget över till en annan verklighet. I vissa böcker är man där från första sidan

Berättelsen om Pi, kanadensaren Yann Martels andra roman på svenska (den första var Själv 1997) förblir en duktigt researchad och lite ansträngd historia om en indisk pojke som överlever 227 dagar i en livbåt tillsammans med en farlig bengalisk tiger. En historia man hela tiden tvivlar på.

Det bästa med Berättelsen om Pi är inte den omständliga konstruktionen eller de religiösa resonemangen (den sextonårige Pi är konstigt nog både utövande kristen, hindu och muslim) Det bästa är helt enkelt de där dagarna på båten, den naturalistiska överlevnadskampen, smaken av guldmakrill, näringskex och sköldpaddsblod och beskrivningen av pojkens skräckslagna "tämjande" av tigern. Man får veta mycket om zoologi och om vilda djurs "konservativa" beteende; hur långt från "frihet" deras liv är, präglat av tvång och behov inom en obarmhärtig social hierarki. Det är intressant.

 

    Ändå framstår det hela mer som ett fromt läroexempel än ett äventyr. Utan att jag förstår vad "allegorin" går ut på. För var finns Gud i den här båten? I det djuriska "tvånget" att överleva eller i den "frihet" bara en människa kan känna.

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet