Aftonbladet
Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Flera, tack!

    Ett ungt par på drift, hårt knutna till varandra och pendlande mellan kriminalitet, misär, hopplöshet, dödsdrift och livsdrift. Sådana romaner har skrivits förr, och den finländske författaren Asko Sahlbergs De vilsegångna (mycket övertygande översatt av Camilla Frostell) utmärker sig inte för sin originalitet, däremot för att det är en mycket bra roman.

Det unga paret drar mellan några städer i södra Finland, tidvis förföljda av en otäck karl, lika demoniskt hatisk och hotfull som Robert Mitchum i Trasdockan. Miljöerna skulle ha varit nästan parodiskt trista, om de inte varit så kusligt exakt skildrade. Tempot är återhållet, och situationer underbyggs och ramas in via språket, så att de ibland får ett slags faulknersk resning.

    I Finland, men inte i övriga Norden, finns en tradition för kärnfull, ordknapp dialog, som verkar gå direkt tillbaka till den isländska sagan. Asko Sahlberg är ytterligare en finsk författare, som behärs-kar den konsten, och De vilsegångna kan med stort utbyte läsas bara för dialogens skull.

Den snart fyrtioårige Sahlberg är bosatt i Göteborg, men vi som inte behärskar finska vet inte något om hans författarskap, eftersom det här är den första roman, som översatts till svenska. Flera tack!

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet