Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Det roligaste på länge

Göran Hägg läser Toby Young

    Det är längesen jag hade så roligt.

Den brittiske glamourjournalisten Toby Young reste 1995 till New York för att tillträda drömjobbet på flashiga Vainty Fair. I den hejdlösa memoarbok som på svenska fått namnet Hopplös och hatad av alla redogör han för sina erfarenheter.

Att i amerikanska medier uppträda med brittisk distans, fräckhet och humor får samma katastrofala konsekvenser som det skulle få i motsvarande svenska miljöer. I stil och motiv är Young medveten lärjunge till Evelyn Waugh. Ett kapitel slutar: "Det var dags att göra något - vad som helst - innan jag sjönk ner i avgrunden." Nästa börjar: "Naturligtvis bestämde jag mig för att öka alkoholintaget."

 

    Vi möter en skallig, supande hyena på väg från misslyckande till misslyckande - hos tjejerna likaväl som på redaktioner och societetspartyn. Till höjdpunkterna hör ett tidigt försök att intervjua författaren Martin Amis, otaliga kraschade raggningar samt ett antal practical jokes som alla går fel och blir bittert allvar för iscensättaren.

Samtidigt är diskussionerna av sexmoral och klassamhälle i USA lysande, cynisk journalistik. Om än med en klackspark. Och även om allas vårt liv i verkligheten nog är precis lika absurt som Young beskriver det, så fordrar det moraliskt mod att visa sig i dessa typiska förnedringssituationer.

I själva verket bygger boken på ett lika smart som diskret grepp för att förvända synen på den kiknande läsaren.

 

    Han kunde lika gärna ha skrivit den positivt. Son till en lord och utbildad vid Oxford vill unge Toby göra allt för att bryta med familjens kulturella vänsterintellektualism. Han gör karriär i skandalpress och glamourvärld, men inser dess tomhet och får till slut flickan han vill ha samt ny karriär i hemlandet. Vi anar att han egentligen är en riktigt hygglig kille. Ändå gör han allt för att, åtminstone i skrift, låtsas motsatsen: "Varje gång en god vän lyckas, dör jag en smula."

Såna är vi. Ibland. Och våra vänner. Alltid. Vanity Fair eller kommunalkontoret. Människan är sig lik. Men sällan i så underhållande former som här.

Göran Hägg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet