Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Liberaler är förrädare”

Den amerikanska högerns storinkvisitor Ann Coulter skriver om historien

    De amerikanska nykonservativa, "the flag conservatives", har varken med traditionellt värdekonservativa eller anständiga liberaler att göra. Med viss framgång ägnar de sig nu åt att misstänkliggörande av det patriotiska sinnelaget hos de "liberala" meningsmotståndarna, vilket betyder alla till vänster om Condoleezza Rice.

För det syftet måste historien skrivas om och det är vad historierevisionismens storinkvisitor, Ann Coulter, föresatt sig. I hennes första bok High Crimes and Misdemeanours var måltavlan Bill Clinton och hennes senaste anklagelseakt mot den gigantiska konspirationens femtekolonnare heter Treason. Undertiteln Liberal Treachery from the Cold War to the War on Terrorism ger en vink om tonläget i boken som legat överst på flera bestsellerlistor.

Treason är ett verbalt Guantànamo dit Coulter förpassar inte bara för spioneri dömda kommunister, som Algernon Hiss och våra dagars talibanäckel John Walker Lindh och alla deras vänsterliberala intellektuella medlöpare, utan också hela det Demokratiska Partiet, från Truman till Clinton, samt alla som röstat på dem vare sig de är medvetna förrädare eller "idiots" : "Det sägs att liberaler älskar sitt land. Det gör de inte."

Hela bokens hjälte är den patriotiske martyren Joe McCarthy, som enligt Coulter hade rätt i precis varje enskilt fall och som inte förtalade eller förföljde någon, tvärtom: "allt gjordes mot honom". Att en och annan av dessa faktiskt begick självmord är en motsägelse som Coulter rycker på axlarna åt.

Hade McCarthy rätt om en, så hade han - och Coulter själv - rätt om alla. Misstankar blir obestridliga fakta, mörkertalet mätbart.

I slutkapitlet Why they hate us sammanfattar Coulter åtalspunkterna mot liberalismen i alla dess högförrädiska manifestationsformer.

En av de mest vämjeliga är FN som "domineras av löjeväckande despoter från länder som främst är kända för kannibalism". Andra är socialbidragsdalt och minsta antydan att fattigdom föder omoral i stället för omvänt.

Men den hårdaste domen drabbar feminismen: "Exhibitionism, promiskuisitet, sexleksaker och otukt. Detta är kvinnornas befrielserörelse".

    Den fundamentala skillnaden mellan liberaler och konservativa, skriver Coulter, är att de senare tror att Människan skapades till Guds avbild, medan de förra tror att de är Gud och därför har rätt att "mörda ofödda" genom att förespråka abort och med brutalt tvång "omfördela rikedom". Coulters Gud är en enda och Joe McCarthy Hans profet och den som invänder ska lida och dö på korset precis som den där skäggige pacifistjäveln som gastade om att de sista skola bliva de första.

Ragnar Strömberg
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet