Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Konspiratoriskt – men ingen lögn

    Börjar man rota i maktens nätverk är det lätt att snöa in. Hur många gånger har inte, till exempel, de senaste 25 årens svenska högervridning tillskrivits intriger i internationella rikemansklubbar som TABD och ERT och/eller Sture Eskilsson och det svenska näringslivets propagandahydra?

Det är på sätt och vis samma historia som berättas i den franske journalisten Eric Laurents Bushs okända värld. Med den viktiga skillnaden att det inte handlar om nyliberaler, utan om avgrundskonservativa grupper, som under årtionden målmedvetet närmat sig makten och med Bushs valseger erövrade den.

Laurent använder öppna källor, mest böcker och artiklar, och gör en överlastad och därför rätt rörig genomgång av personkopplingarna mellan det militärindustriella komplexet, den kristna högern, proisraeliska grupper och Bushregimen. Ibland är det trovärdigt, som när det gäller Dick Cheneys intresse av Halliburtons framgångar, ibland räcker det att en politisk rådgivare ( Karl Rove) äger aktier i Boeing för att etablera ett samband.

 

    Högern hänger ihop och den kämpar alltså. Ja, konstigt vore det väl annars? Men i Laurents bok händer något mer. Här frammanas al-Qaidas spegelbild i megaformat: religiösa fundamentalister med pengar, oljeintressen och tillgång till massförstörelsevapen. Med en ledare som tror sig kunna bomba Ondskan från världen.

 

    Konspiratoriskt? Jodå. Dels eftersom det bara är ena sidans kamp som beskrivs, aldrig mitten-vänsterns motdrag. Dels eftersom andra förklaringar till den aggressiva utrikespolitiken skyms - till exempel USA:s behov av att omsätta militär makt i ekonomisk makt för att möta konkurrensen från Europa och Ostasien.

Lögn? Nej, bara en alltför smal sanning.

Petter Larsson
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet