Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Varför är det så hett i helvetet?

Torsten Kälvemark läser Bengt Ankarkloos historiska exposé om mörkrets rike

Målning av Dirk Bouts,1470. Ur boken.   Målning av Dirk Bouts,1470. Ur boken.

   Varför är det så fruktansvärt hett i helvetet? Frågan verkar kanske besynnerlig men om man tänker på alternativet så är det inte så självklart. Förklaringen är förstås att de helvetesbilder som finns i den judisk-kristna traditionen är skapade i ett ökenlandskap där den outhärdliga hettan för det mesta varit ett större problem än den isande kölden.

Går man till den nordiska mytologins olika föreställningar om de yttersta tingen hittar man betydligt mer kylslagna varianter. Is, snö och en evig vinter var för våra asatroende förfäder ett värre alternativ än den goda värmen.

Bengt Ankarloos kulturhistoriska exposé är begränsad till synen på döden och de eviga straffen i västerlandets kristna tradition. Det gör att han inte kastar så många jämförande blickar bortom det fält som han valt för sin studie. Hans svep går från de bibliska bilderna av dödsriket och det brinnande Gehenna via Augustinus och Dante fram till Dagens Nyheters berömda avskaffande av djävul och helvete för ett sekel sedan.

    Det är lättsamt och läsvänligt. Ankarloo är ingen religionshistoriker och säger själv att det mesta är läsefrukter snarare än egen forskning. Genom att koncentrera sig på den västerländska kristenheten missar han förstås den ortodoxa världen där helvetesläran sällan varit så framträdande och där den klassiska grekiska bilden av dödsriket Hades i stället hållits levande.

Men denna snävhet bör inte hindra någon att lära sig mer om en så ofta åberopad plats. Rent typografiskt är boken dessutom djävulusiskt vacker.

Torsten Kälvemark
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet