Aftonbladet
Dagens namn: Katarina, Katja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Angelica, föräldrarna och den äkta mannen…

Cecilia Annell läser om en uppväxt i Bloomsbury- gruppen

    Angelica Garnett var dotter till Vanessa Bell och Duncan Grant, två av de intellektuella och konstnärer som utgjorde Bloomsburygruppen under 1900-talets tre första decennier. I självbiografin I all välmening. En barndom i Bloomsbury, berättar hon om miljöer (ateljéer, salonger, resor) och människor (alla berömda och excentriska). Det var en kreativ miljö där nya tankar och idéer vädrades, men om känslor talade man inte, konstaterar Angelica Garnett.

Bloomsburydygderna tolerans och fördragsamhet dolde mycket lidande och personliga tragedier, och bakom den sexuella frigjordhetens fasader utspelades avancerade svartsjukedramer.

I sjutton år lever Angelica i tron att Clive Bell är hennes far, tills en dag modern talar om sanningen: att hon är dotter till Duncan Grant. Detta upplever hon i stunden inte som ett svek, utan som ett tecken på föräldrarnas klokhet (för att undvika skandal i släkten).

Mest spännande är Angelica Garnetts kamp för att bli en självständig individ: Det är svårt att revoltera mot föräldrar som själva är revoltörer. Angelica sympatiserar med moderns idéer och attityder, vill vara som modern - men känner sig samtidigt kränkt över att modern är så dominant.

    När Angelica väljer att gifta sig med en man ur föräldrarnas vänskapskrets är det nog det mest revolutionära hon kan göra: det sista modern hade tänkt sig var att hennes dotter skulle gifta sig och bli hemmafru.

Att mannen ifråga, David Garnett, hade lömska motiv till att gifta sig med henne, inser hon först senare och då blir berättelsen en ruggig flickbokstragedi: David var en gång faderns älskare och försökte även förföra modern. Angelica är en bricka i ett hämnd- och passionsspel mellan föräldrarna och den äkta mannen.

Angelica Garnett är inte ute efter att svartmåla sin familj, hon vill förstå för att kunna förlåta. Tonen är lågmäld och saklig; det är lite av en engelsk herrgårdssaga med bohemiska förtecken.

Cecilia Annell
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet