Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Rätt bok just nu

HÅKAN JAENSSON påminner om Moore

Foto: UR BOKEN

    "Vi var så fullproppade med Whopperlögner att opinionsmätningarna visade att hälften av alla amerikaner felaktigt trodde att det varit irakier ombord på planen den 11 september, och vid ett tillfälle trodde nästan hälften av alla tillfrågade att USA hittat massförstörelsevapen i Irak, fast inga sådana fynd gjorts. En fjärdedel av de tillfrågade trodde att Saddam hade utlöst en kemisk eller biologisk attack mot "koalitionens" styrkor, vilket inte heller hade hänt."

Michael Moores Dude, where´s my country? utkom i USA i höstas (och recenserades av Fredrik Virtanen i Aftonbladet 12 okt). När den i dag ges ut på svenska (Vem har snott mitt land? Övers Stefan Lindgren. Ordfront) känns den ännu mer aktuell:

Det är ju nu som lögnerna som skulle starta ett krig på allvar börjar komma ifatt George W Bush och Tony Blair.

De spånade om massförstörelsevapen och Bush upprepade med en papegojas envishet att Saddam Hussein och bin Ladin i maskopi hade anfallit USA. Medierna spred budskapet och snart kunde Bush, Blair och en disparat samling koalitionsbröder (bland dem Azerbajdzjan, Danmark, Eritrea och Palau - med ett invånarantal som enligt Moore knappt skulle fylla en idrottsarena) gå ut i krig för makt och olja.

 

    Med hjälp av en stab journalister och faktagranskare granskar Moore lögner och halvsanningar som gjorde kriget möjligt. Han diskuterar oljan och andra affärsintressen, Bush-familjens lukrativa vänskap med saudiernas härskarfamilj och mobbningen av Frankrike, som vågade vägra att vara med.

 

    Under medborgare Moores eviga skämtsamhet - ibland effektiv, ibland litet ansträngd - bultar ett raseri över att "dom korkade vita männen" har snott hans land.

De har skrämt människorna. I USA skjuter man ständigt varandra av misstag, i ren rädsla (se Bowling for Columbine). Bush och de andra som vill styra och tjäna pengar utan störande inblandning av folket håller ett helt land i skräck med terrorvarningar och angiverilagar.

Men - och där finns optimismen: det amerikanska folket är inte lika reaktionärt som sina herrar. Moore kallar USA "ett liberalt paradis" och visar siffror på att de flesta amerikaner gillar t ex fred och socialförsäkringar, sådant som står lågt i kurs nu när Bush startat preventivkrig och sänkt skatten.

 

    Michael Moore är en av dem som, till skillnad från de fattiga, fått sänkt skatt. Han tackar "president" Bush och lovar: "George, jag ska satsa varenda dugg på att bli av med dig."

Det är en del av charmen med boken: Moore är personligt förbannad och är beredd att betala ett pris för sina åsikter - till och med i reda pengar.

Håkan Jaensson
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet