Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Att bli bihustru i Märsta

Fateme Behros.   Fateme Behros. Foto: HANS PETTERSSON

    Fateme Behros roman I skuggan av Sitare är tillkommen i skuggan av mordet på Fadime för två år sedan. Det är ett försök att i romanform jämka samman svensk och orientalisk verklighetsuppfattning. Behros själv kom till Sverige från Iran 1983 och skriver på svenska. Hon är väl insatt både i svensk och i muslimsk österländsk syn på människan och tillvaron.

 

    Huvudpersonen Narges är en ung iransk kvinna, bosatt i Märsta under något udda premisser. Officiellt bor hon hos en bror och svägerska, men egentligen är hon mannens bihustru. Dessutom har det med tiden visat sig, att det är den föregivna svägerskan hon verkligen älskar, en besvarad kärlek. Författarinnan hade gärna fått fördjupa sig mer i det här intressanta triangeldramat, men huvudmotivet har i stället blivit Narges letande efter den försvunna flickan Sitare.

Sitare har velat leva ett svenskt kvinnoliv och stötts bort av sin familj. Författarinnan gör sig stor möda att förklara bakgrunden till pappans rabiata inställning, men utan att försvara den. Hon belyser också en hel rad andra slags kulturkrockar ur skiftande aspekter.

 

    Här är inget beteende svart eller vitt, och det finns en sympatisk anda av försoning i botten, som gör att man lätt överser med en viss fyrkantighet i framställningen.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet