Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ungersk tragedi

    I ett riktigt konstverk, oavsett genre, är helheten alltid mer än summan av delarna. Den definitionen stämmer åtminstone in på den tyska författarinnan Zsuzsa Bánks debutroman Simmaren, berättelsen om två ungerska barn, en flicka och hennes lillebror, från Ungernrevolten 1956 och något decennium framåt.

Inledningsvis får vi veta att barnens mor försvunnit, antagligen flytt till väst, varefter hela romanen kommer att handla om hur barnen följer fadern mellan olika släktingar, där de mer eller mindre tillfälligt hyser in sig.

Fadern tar olika påhugg, medan barnen får försöka bekanta sig med släktingarna och rota sig bäst de kan. Först vet de ingenting om modern, men efter några år kommer deras mormor och berättar om ett besök hon kunnat göra hos dottern i Tyskland.

 

    Författaren psykologiserar inte, försöker inte skildra sina gestalter inre, återger bara konkret vad de gör. En längre tid tillbringar den stympade familjen vid Balatonsjön, och det är där brodern blir Simmaren. Han ägnar sig fanatiskt åt att bara simma, och det vill han fortsätta med i en annan del av Ungern där de senare hamnar. Där är klimatet bistrare, och det leder till en slutgiltig tragedi som blott registreras utan att dramatiseras.

Simmaren är en roman om saknad, om en frånvaro. Den försvunna modern är

huvudperson en bit i mormoderns historia men nämns annars ganska sällan och utan några kommentarer om hur hennes flykt uppfattades. Ändå uppfyller saknaden efter henne hela texten. Så småningom börjar läsaren uppleva barnens sätt att förhålla sig till den frånvarande modern så som de själva gör. De försöker koncentrera sig på det liv de faktiskt lever, förtränga bilden av modern, sublimera sina känslor i till exempel simning – men utan att riktigt lyckas.

 

    Simmaren ger intryck av största autenticitet i sin skildring av ungerskt liv kring 1960. Zsuzsa Bánk är barn till ungerska föräldrar, men hon är född i Tyskland 1965 och skriver på tyska. Detta är inte en självbiografisk roman. Delarna av romanen Simmaren ser triviala ut, men helheten tränger djupt i läsaren.

 

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet