Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Barn i ayatollornas Iran

Biopubliken har låsts inne, soldater sätter eld på lokalen   Biopubliken har låsts inne, soldater sätter eld på lokalen " Ur Marjane Satrapis självbiografiska serie "Persepolis".

    Persepolis hette den fornpersiska stad som på trehundratalet före Kristus brändes ner av Alexander den store. Men Persepolis är också titeln på en självbiografisk tecknad serie. Marjane Sat-rapi, född i Teheran 1969, skildrar där ur ett barnperspektiv den revolution då shahen störtades och ayatollorna kom till makten. Satrapi växte upp som dotter till marxistiska intellektuella (ljuvligt/kritiskt skildrade i serien) och lever numera i exil i Frankrike.

Serien är tung, ofta hjärtskärande. Det är svårt att värja sig mot överlevnadshumorn. Tack vare kombinationen av konkreta vardagssituationer, brutalt inbrytande storpolitik och invecklad historia kommer det skenbart avlägsna landet nära.

    Denna del i serien slutar med att flickan Marji ropas ner i källaren eftersom det har börjat falla bomber över Teheran - och vi vet alla vem som fällde dem, men vi vet också vilka länder som på större avstånd understödde dem. Persepolis är en i ordets enda verkligt konkreta bemärkelse pacifistisk serie. Så jag kommer att följa Marji genom även nästa del, ner i skyddsrummet och upp igen.

Maja Lundgren
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet