Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

ÖKA TAKTEN, BRUDAR!

Maja Aase.   Maja Aase.

    I förordet till Publicistklubbens årsbok Brudmarsch skriver redaktörerna Maja Aase och Elisabeth Åsbrink: "Brudar, det är dags att marschera. Målet är tydligt: God journalistik."

Det låter bra, men är problematiskt.

Det är möjligt, rent av troligt, att det blir bättre journalistik med bättre jämställdhet, etnisk och social mångfald på redaktionerna.

Men det är en bonus.

Målet måste vara rättvisa; den enkla tanken att människor ska ha lika möjlighet - vilket bara kan mätas i faktiskt utfall. Kvalitetsargument riskerar däremot att cementera ett essentialistiskt tänkande där män anses vara bra på vissa saker och kvinnor på andra.

Vad som krävs för ökad rättvisa ger PK-boken inte mycket svar på. Här är en del fallstudier av problem med bristande jämställdhet: Ira Mallik gör en klar analys av hur Anna Lindh förvandlades från minister till mamma, Cecilia Uddén berättar om sitt möte med de hårda krigskorrarna, och Margareta Winberg skriver om hur hon reducerats till sin bakdel. Med mera.

 

    Så vad göra?

Som Dagens Industri, kanske, som har en reporter som bara intervjuar kvinnor och som förbjudit typiska kvinnofrågor till kvinnor.

Handfasta regler, alltså. Trist, stelbent, totalitärt. Kanske det.

Men annars kommer sådana som jag alltid att kvoteras in. Både på redaktionerna och i inslagen. God journalistik eller ej.

Petter Larsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet