Aftonbladet
Dagens namn: Katarina, Katja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

En gräv-maskin att bli kär i

Barbro Lindgren.   Barbro Lindgren.

    Jag har blivit förälskad i en liten grävmaskin. Den står alldeles innanför grinden till Barbro Lindgrens nya diktsamling Det är som i Rom. Men vi kommer ju inte att slåss om den, i poesin delar man på kärleken istället för att bröla och hävda sig.

 

"Den lilla grävskopan var vit

oskuldens färg

och den stångade sin barnsliga

panna i marken

gång på gång i förtvivlan

 

En liten skopa utan själ

men så oändligt rörande..."

 

Det spelar ingen roll att de två sista raderna egentligen är poetiskt onödiga - att maskinen saknar själ och att den är rörande vet vi ju redan. Kärleken slår till ändå.

 

    Barbro Lindgren är en stor författare - barnböckerna och de underbara prosaböckerna för vuxna - men som poet är hon en god amatör. Men visst bryter det personliga tonfallet ofta igenom konventionerna. Hennes dikt är enkel, oförställd, underfundig. Men den saknar sinne för form och ekonomi.

Känslan ligger bar i textens ytskikt, öppen och tillgänglig för alla. Ögonblickets fullhet står mot förgängelsen så som poeter alltid ställt upp sitt schackproblem. Vemodet är ryskt, landskapet är öländskt, utopin är italiensk.

Men alla behöver ju inte röja ny mark. Barbro Lindgren kan konsten att i all konstlöshet tala om viktiga och vackra ting på ett sätt som fyller vilken bibliotekshörsal som helst.

Magnus Ringgren

Lyrik

Barbro Lindgren

DET ÄR SOM I ROM

Brombergs

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet