Aftonbladet
Dagens namn: Henrietta, Henrika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Humanist – långt bort från Mumindalen

Johannes Salminen.   Johannes Salminen. Foto: Kimmo Räisänen

    Johannes Salminen är en humanistisk betraktare av vår omvärld. Från lägenheten på Drumsö utanför Helsingfors ser han ut över samtiden och tolkar det som sker i ett perspektiv som sträcker sig från Alexander den store till Tarja Halonen. Geografiskt finns hans

koordinater lika mycket i

Istanbul och Alexandria som i Rom och Paris.

Är utdragen ur hans dagbok från det turbulenta året 2003 av allmänt intresse? Ja, absolut. Han är en fritänkande katolik som heller inte försvär sig åt någon politisk dogmatik och som just därför ser på världspolitikens dagsfrågor med förnuft och medkänsla som utgångspunkter.

Två ting bekymrar honom oupphörligt under det gångna året. Det ena är lögnerna och hyckleriet kring Irakkriget. Salminen har läst för mycket historia för att inte känna igen imperiets klassiska manipulationer. Han vet mer om Bagdad och regionen än Donald Rumsfeld och han ser hur erövrarnas mönster på nytt upprepas.

Det andra är konflikten i Palestina. Också här ser han samtiden genom historiens prisma. Han tecknar på flera ställen konturerna av antisemitismens och judeförföljelsernas skamliga historia i Europa från romartiden och framåt. Just därför blir han obeveklig i sin dom: Med den nya muren markerar Israel mer sitt eget utanförskap än palestiniernas. Sharons bantustansystem blir både judars och arabers fördärv.

Som vanligt filosoferar Johannes Salminen också kring mötet mellan Öst- och Västeuropa i det egna närområdet. Han beklagar att rysk byråkrati och baltisk chauvinism hindrar utvecklingen av både kulturellt och ekonomiskt samarbete i Östersjöområdet och han påpekar i sammanhanget att Sverige alltid försökt förtränga S:t Petersburgs roll som vital kulturhärd.

I ett språng från geopolitik till vardagsfilosofi noterar ålänningen Salminen att han tycker illa om Mumintrollens finlandssvenska, på en gång barnslig och bildad. "Jag är en främling i detta landet", suckar han. Det förvånar knappast hans trogna läsare som redan vet att han mer hör hemma vid

Medelhavet än i Mumindalen.

Torsten Kälvemark

Dagbok/Essäer

Johannes Salminen

”skuggan på kiasmas vägg”

Atlantis/ Söderströms

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet