Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Vem räddade Paris? Han?

Raoul Nordling - svensk generalkonsul i Paris under andra världskriget.   Raoul Nordling - svensk generalkonsul i Paris under andra världskriget. Foto: TEXT OCH BILDER

    Det är inte många svenskar som vet vem

Raoul Nordling var. Det är lite märkligt då han som svensk generalkonsul i Paris spelade en viss roll under andra världskrigets sista skälvande dagar. Nu ges hans memoarer, Mannen som räddade Paris, ut postumt. Det är ambivalent läsning.

Genom förhandlingar med general

Dietrich von Choltitz lyckades Nordling utverka en vapenvila mellan nazisterna och motståndsrörelsen på två-tre dagar. Därmed, menar hans gudson i förordet, räddade Nordling Paris och dess befolkning både från att nazisterna sköt staden i ruiner och från att kommunisterna tog över den.

Sverige har i femtio år desperat sökt efter svenska hjältar från andra världskriget, men att Nordling aldrig har blivit ett namn beror på att hans insatser var alltför kontroversiella. Varken de Gaulle eller motståndsrörelsen tyckte att det var läge att förhandla med nazisterna och irriterades därför av Nordlings enmansshow. Svenska UD ansåg att han bröt mot den neutrala konvenansen och skällde ut honom.

 

    Helt uppenbart hade Nordling de ädlaste avsikter, men betydelsen av vapenvilan är bara föremål för spekulationer och troligt är att han överskattade tyskarnas styrka. Visst bör hans insatser ges ett visst erkännande. Men i jämförelse med motståndsrörelsens män och kvinnor som offrade livet i kampen mot nazisterna, är det väl starkt att ensam utnämna Raoul Nordling som "mannen som räddade Paris".

Åsa Linderborg

Memoarer

Raoul Nordling

MANNEN SOM RÄDDADE PARISInstant Mathematics

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet