Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Landsbygden - men ingen idyll

Högström.   Högström. Foto: C LEIN

    Det finns en scen i Jesper Högströms debutroman som sammanfattar hela hans brokiga historia från ett lantligt Österlen. Den unge lundastudenten sitter på Larrys Lada framför starköl och pizza och väntar på att Tommy Rose And His Tomahawks ska börja spela. Medan han äter försöker han läsa Stig Dagermans Bröllopsbesvär. Det är svårt och kladdigt, ganska snart har boksidorna fått fettfläckar.

Nej, den som vill hålla sina böcker fina bör inte läsa dem på sunkiga pizzerior. Men unge Martin har valt att lämna studenternas Lund för ensamheten i off-season Alaröd. Han vill vara på samma plats som Stig Dagerman en gång var, sommaren 1951. Platsen måste betyda något, något viktigt eller förbisett måste finnas där. Det är en omodern forskningsresa, från teori till praktik, och platsen drar snart in Martin i helt andra mysterier och hemligheter än Stig Dagermans.

 

    Hagström skriver bra och med ekonomiskt moget sinne för de små mänskliga detaljernas tyngd och lyskraft. Han kryper tätt inpå sina figurer, lyssnar av dem och det är bara skånskan som ibland kan låta lite krystad.

Man kan även känna besvikelse över att personer och historia utvecklas just åt det håll de pekar men så blir det ju gärna när berättandet bygger spänning kring spårlösa försvinnanden, nattliga uppdykanden, mörka män och ond bråd död.

Den andra stranden saknar inte inslag av Blomkvisten men mer är att den, i Klas Östergrens anda, berättar om kulturer långt från varandra och en samtida levande landsbygd i grovt oidyllisk förändring.

Barbro Westling

Roman

Jesper Högström

DEN ANDRA STRANDENW&W

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet