Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

PORRSTJÄRNA VID FEMTON

Traci Lords.   Traci Lords.

    Traci Lords växte upp i en liten stålverksstad i Ohio. Våldtagen vid tio, abort vid tretton och med hjälp av ett falskt åldersintyg Penthouseutvikt nakenmodell och internationell porrstjärna vid femton. Sedan kommer FBI. Och hon lyckas faktiskt sluta med droger, går i terapi och inleder en ambitiös men halvlyckad karriär som filmskådespelerska och teknosångerska.

 

    I Nattens barn som nu ges ut på svenska skriver hon själv om sitt liv. Historien är skärande, särskilt föräldrarnas likgiltighet och egoism och raden av män som "tog hand om" den brådmogna, allt vackrare flickan men bara såg henne som exploaterbar materia.

Hon har en benägenhet att släta över och snygga till just de svåraste åren. Visst plågas hon fortfarande av "kuksugerskan" och tycks aldrig komma undan det flinande tvetydiga flirt-föraktet från alla sorters män. Men hon är en smart överlevare som tidigt lärde sig självförnekelse som skydd: När mammas pojkvän kom in i hennes sovrum på nätterna låtsades hon att det inte hänt. En sån vidrig sak måste hon ha inbillat sig. Men när hon skildrar varför hon började och varför hon frivilligt deltog i poserandet och filmandet undviker hon nogsamt de trista detaljerna: å ena sidan var hon drogad, drogberoende, halvlurad, å andra sidan njöt hon av att "utöva makt" (?) och "ha fullständig kontroll" (?) i sexscenerna.

Jag förstår henne. Vem vill se sig som offerlamm. Man måste nog läsa mellan raderna för att förstå vilka känslor som hålls undan.

Pia Bergström

Självbiografi

Traci Lords

NATTENS BARN

Övers. Katarina Jansson

Prisma

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet