Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Blodomloppet i ett äktenskap

Gunnar och Alva Myrdal 1940.   Gunnar och Alva Myrdal 1940. Foto: ARKIV

    Under sextio år skrev Alva och Gunnar Myrdal samman en av Sveriges största brevsamlingar. Breven var blodomloppet i ett äktenskap som levdes i olika länder, på olika kontinenter - kärleksepistlarna av passion och svek, framgångar och misslyckanden, desperat längtan och ensamhetstörst kan räknas till åttatusen.

 

    Breven offentliggjordes för fyra år sedan och har redan lockat flera uttolkare. Det verkar finnas ett omättligt behov av att dissekera det par som antingen blivit emblem för nedrustning och social utjämning, reducerats till steriliseringsförespråkare eller blivit huvudpersoner i samtliga sina tre barns självbiografier varav sonens är en av de mest osockrade i svensk litteraturhistoria. En av dem är författaren och tv-producenten Hans Hederberg. I Sanningen, inget annat än sanningen tar han sin utgångspunkt i ett möte hemma hos en åldrig Gunnar Myrdal, som håller en krycka i ena handen och en porrblaska i den andra. I detta stilleben finns en gåtfullhet: "Var han någonsin den där naturkraften som skrönorna - hans egna och andras - antyder?" frågar Hederberg.

Svaret är nekande. Gunnar Myrdal var ingalunda någon kraftkarl utan snarare vek som ett barn, ömhetstörstande, självbekräftande och i ständigt behov av att Alva dyrkade och bekräftade honom. Alva å andra sidan, lät sig finnas i att Gunnar alltid valde arbetet framför familjen. Dessutom var hon periodvis sexuellt abnorm.

 

    Förutom den spekulativa snaskiga inramningen berättar Hederberg inget som inte redan har berättats, senast förra året av Kerstin Vinterhed i Kärlek i tjugonde seklet. Skillnaden är bara att Vinterhed (med varierande framgång) även intresserade sig för makarna Myrdals vetenskapliga och politiska gärningar. Och till skillnad från Hederberg lät hon inte heller sin egen bild avgöra vad som är intressant eller ointressant, sant eller falskt.

När Alva och Gunnar Myrdal skänkte sina brev till Arbetarrörelsens arkiv valde de att göra sitt privatliv till allmän egendom. "De placerade sina personligheter på obduktionsbordet", skriver Hederberg. Det är förvisso sant, men han har knappast signerat det obduktionsprotokoll världen eventuellt väntar på.

Åsa Linderborg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet