Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Mord, lögner och sveket

   Den italienska författaren Simona Vincis debutroman Om barnen vet vi ingenting, på svenska 2001, var en stålvass rysare med obehaglig eftersmak. Den handlade om barn som begår monstruösa grymheter, i en oskuldsfull spegling av vuxen­världens ondska. I Vincis nya roman Moderns svek återkommer barnperspektivet och barnets försök att förstå de ­vuxnas våld.

 

   Romanen har en skickligt komponerad intrig som kretsar kring mord, lögner och dolda släktskapsband. I den första delen berättas hur en pojke hittar ett lik i en uttorkad flodfåra. Därefter skickas han bort utan förklaring, till en internatskola. Andra världskriget pågår och när de allierade närmar sig stänger skolan och pojken återvänder hem. Han kommer ett svek på spåren. Det har ­sina rötter i moderns historia i det fascistiska Mellankrigsitalien. I den andra delen berättas så historien ur hennes perspektiv. Allt som var gåtfullt i romanens första del får här ­sina tydliga svar.

 

   Moderns, och landets, obearbetade politiska förflutna får tragiska följder. Den svenska titeln blir här lite missvisande; perspektivbytet från sonen till modern visar tvärtom hur skulden – den politiska och den personliga – inte kan ­axlas av ­någon enskild. Här finns bara olyckliga omständigheter som ­låter ana ett underliggande, autonomt verkande öde. En förbannelse bortom mödrarnas makt.

Cecilia Annell
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet