Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Två hål i väggen?

MIKAEL STRÖMBERG får en stöt av David Bodani

   Strömavbrott. Någon timme går väl an. Det känns bara pittoreskt att gräva fram stormköket och spela sällskapsspel i värmeljusens sken. Men en dag, en vecka, en månad? Vad händer om all elektricitet plötsligt upphör?

David Bodanis kallblodiga analys i Elektricitet. Historien om universums mäktigaste kraft tycks vara hämtad från en skräckfilm. Alla jordens oceaner stiger och avdunstar om elen upphör. Vattenmolekylerna dör, DNA-trådarna i din kropp brister, alla organismer som andas luft kvävs, slutligen öppnas hela marken, bergen störtar ner i tomrummet, kontinenterna slits itu och jorden smälter ner till en prick. Det sista som händer är att solen och stjärnorna slocknar och allt övergår i natt.

Men det har inte hänt på tretton miljarder år. Så länge det finns ungefär lika många positiva som negativa laddningar lär det heller aldrig inträffa.

Vem har inte suttit och gnidit eternitstaven med hermelinpälsen i skolan och aldrig riktigt fatta vitsen? Eller haft stor uppvisning på barnkalaset genom att gnugga ballonger i håret så att de fastnar i taket.

 

Vid närmare eftertanke har elektriciteten både blivit mer ”synlig” och mer ”metafysisk” med åren. Numera går det inte en dag i mitt liv som jag inte känner en statisk knäpp. Jag byter fler glödlampor och säkringar idag än för tio år sedan. Det verkar vara något i hela min livsmiljö som gör att elektriska laddningar trivs bättre; sprakar, knäpper, löser ut, strömmar...

Därför är det ett äventyr att följa Bodanis upptäcktsresa från den första telegrafkabeln över Atlanten till eldstormens Hamburg, från det mänskliga nervsystemet, via e-posten till universums födelse.

Fakta kring ampere, volt och watt varvas med små vardagsöden. Särskilt drabbande är historien om Alexander Bell som uppfann telefonen för att kunna uppvakta sin stora kärlek, den döva Mabel. Kodknäckaren Alan Turning som byggde en dator för att på något sätt förstå sin homosexualitet. Eller den sorgsna enstöringen Heinrich Hertz i Karlsruhe.

Elektroner studsar fram inne i en tråd. Det gav oss telegrafer och telefoner, glödlampor och motorer. Radio, radar och mobiltelefoni. Laddning kan även tvingas ihop i tillsynes orörliga tillstånd, så kallade minnen. Det gav oss datorerna.

 

Men hur lyckas Bodani med konststycket att skriva en bok om elektricitet utan att nämna Nikola Tesla? Det var ju Tesla som ”uppfann 1900-talet” i opposition med affärsmannen och patenttjuven Thomas Edison. Hundra år före sin tid med raffinerande experiment för trådlös kommunikation.

 

Riktigt intressant blir det när Bodani relaterar till två hål i väggen: där väntar ett kraftfält, ditfört av något kraftbolag långt borta. När man sticker in en kontakt i ett uttag och slår på strömmen flyger detta tyglade fält in i bostaden, intar läge i en glödlampa och sätter fart på elektronerna som redan ligger och väntar där. Elkablarna som leder in i bostaden kan liknas vid vägar som styr det flygande kraftfältet. När man sedan drar ur stickkontakten skickas kraftfältet hela vägen tillbaka till kraftbolaget.

När man ringer skickar man med andra ord iväg ett osynligt kraftfält, som sätter i rörelse de elektroner som redan väntar i mottagarens telefon!

Låt mig försöka förklara något jag inte riktigt förstår. Den sammanlagda elektriska laddningen i universum har aldrig förändrats. Den virvlar där inne i våra celler, i timmar, i årtionden. Denna urgamla stabilitet räddar oss. Den har legat där och väntat. Och skulle något gå fel kan vi svälja en tablett prozak som minuten efter förvandlas till flytande elektricitet.

 

Hur nära vi än tycks stå varandra ligger vi ständigt utom räckhåll eftersom glödande elektroner från våra läppar och kroppar alltid ligger i vägen för direktkontakt. Men bakom det teknologiska skalet finns ofta en fantastisk historia:

”En ung kvinna träffar en man och blir upp över öronen förälskad. Decennier senare, gammal och böjd och med barnbarn omkring sig, hör hon ett av sina egna barn läsa högt ur hans kärleksbrev. Först är orden fjärran, men så träder natriumpumpar och neurontransmittorer i funktion med sin glödande elektricitet. Hon tittar upp. Hon minns.”

 

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet