Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Grepp om begrepp

Karl Marx.   Karl Marx.

   Mm m... marxismen. Visst låter det gott. Inte alls som kommunism. Det där som, enligt högern, ska likställas med nazismen och som så många tagit avstånd ifrån. Marxist kan man fortfarande vara. En stund till, i alla fall.

Så passa på nu när Stefan Arvidsson försöker begripliggöra Marx vetenskap. Välj ett begrepp ur den snåriga marxistiska teoribildningen, läs förklaringen och njut en känsla av klokskap och upprymdhet som genast infinner sig.

Under uppslagsordet Kommersialism står följande: "["] De som tillrett den populärkulturella häxbrygden tillhör eller tjänar borgarklassen och brygden uttrycker som regel dessa producenters intressen och värderingar (samt deras uppfattning om vad vanligt folk vill ha)."

Liberalism: "Liberaler är snälla men dumma. ["] I linje med detta kan liberaler oftast bara uppfatta brott såsom tortyr och bombningar som verkliga övergrepp medan systematisk utsugning av befolkningen och rovdrift på naturen i den heliga individens rätt att berika sig, undslipper deras kritiska blick."

Mmm! Skrattet som revolutionär kraft.

Pelle Andersson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet