Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Laglös och förvildad

Anders Paulrud har läst tre romaner från bokförlaget Funclub

Burroughs, efter ett liv som reklammakare, bartender, skadedjursutrotare och privatdetektiv kom han i klammeri med rättvisan - och blev författare.   Burroughs, efter ett liv som reklammakare, bartender, skadedjursutrotare och privatdetektiv kom han i klammeri med rättvisan - och blev författare. Foto: AP

   Det finns ingen mer mytisk författare än William S. Burroughs: ikonen, legenden, en äldre och uttryckslös herre i kostym, knarkare, bög, med utsvävande liv i exil i Paris, London, Tanger, Mexiko; öppen för alla slags kontexter allt ifrån undergroundförfattaren som skrev Den nakna lunchen till skomodell för Nike. En beatgenerationens gudfader, en gentlemannamässig junkie. Ja, gud vet allt.

Det är lätt att man missar vilken betydelsefull författare han var, laglös och förvildad ledde hans estetik fram till flera höggradigt intressanta projekt. Ett sådant är de hallucinatoriska romanerna Den mjuka maskinen, Biljetten som exploderade och Novaexpressen som brukar benämnas cut up-trilogin.

 

   Han påbörjade denna stora textmosaik, en pikaresk där det moderna konsumtionssamhället utsätts för en hejdlös satir, redan 1959. Och här finns allt: en intergalaktisk agenthistoria där Shakespeare och Rimbaud kolliderar med varandra, och Novaligan som har blåst hela mänskligheten, och till slut fattar läsaren vad det handlar om; du är ingenting annat än en mjuk maskin och ditt liv är ett färdigskrivet manus.

En tillgång: alla tre böckerna är försedda med fylliga och riktigt bra efterord av Anders Lundberg, Jonas Thente och Jonas (J) Magnusson.

Funclub har flera innovativa prosateknologiska böcker på gång: Lewis Carroll, Walter Serner, Gertrude Stein, J.G Ballard. Och fler därtill.

 

 

 

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet