Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Med outsiderns blick

Anders Paulrud har läst en avhandling om Jan Håfströms konstnärsskap

”Kontraktet”, målning av Jan Håfström (2001).   ”Kontraktet”, målning av Jan Håfström (2001).

   När jag tänker på Jan Håfström kommer slutet av sextiotalet för mig. Ur detta genompolitiserade decennium trädde en grupp målare fram som stod för en annorlunda, mer fördjupad, politisk hållning. Förutom Håfström tänker jag självklart på Ola Billgren, Ulla Viggen och Peter Tillberg. Alla målare som problematiserade politiken genom att först sila den genom ett tydligt outsiderskap hos sig själva.

Tydligast är detta outsiderskap hos Jan Håfström. Om detta och en mängd andra intressanta kopplingar till postmodernismen och en återetablering av den romantiskt färgade konstnärsrollen i modernismen kan man läsa i Martin Sundbergs synnerligen gedigna doktorsavhandling, Tillvaratagna effekter, som utkommer i dag på disputationsdagen.

nnSom utgångspunkt för sin avhandling har Sundberg använt en av Ulf Lindes retoriska frågor: "Hur många gånger har Jan Håfström vänt kappan efter vinden?"

Ja, hur många gånger som helst. I uppbrotten, stilväxlingarna, i sökandet efter det djupt personliga ligger Håfströms storhet som konstnär.

Och i att han med Colin Wilsons ord om outsidern ser djupare.

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet