Aftonbladet
Dagens namn: Enar, Einar
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ge oss mer av Kristin Karlsson

Malin Krutmeijer läser en debutantantologi

    "Januaridagen mörknar. Vad finns hos dessa åtta författare i vardande? Nu kommer genast tanken. ["] Någon är där."

Cilla Naumann slår an tonen redan i förordet till årets debutantantologi från Wahlström & Widstrand. Tanken på den där närvaron som förmår lyfta text till litteratur kommer från Katarina Frostenson - som själv faktiskt inte är tillnärmelsevis så högstämd som vare sig Naumann eller flertalet av de åtta författarna i antologin.

Här råder ett allvarsamt och dessvärre ofta banalt impressionistiskt reflekterande kring liv (det egna), död (andras) och skrivande.

Carola Ankarborg bidrar med två noveller som kretsar kring självmord. De döda är mystiska kvinnor med rikt inre liv - en kliché. Men de gammaldags kvinnoattributen fastnar: damskor, en mörkgrön vinterkappa.

   Riktigt superkvinnlig är Ylva Falkenhems samlagsdikt Lårskåra. Här häver sig det tröga kvinnliga köttet fuktigt under manlig beröring, och det är mer än jag står ut med.

Helena Fagertun träder en omständlig menuett kring Skrivandet, och borde kanske för skojs skull riva av en deckare eller något som hon inte respekterar så förfärligt.

Tre skribenter skär tvärs igenom kringsnacket. Här finns inte bara "någon", utan världen. Ulf Krook skriver drivet fram sin förlorade ensamma flicka, som aldrig ägt sig själv utan alltid varit till salu. Ardis Noajnas lyriska reportage från födelselandet Iran är smärtsamt, kvickt och skarpsynt: "Varför flyttar du inte tillbaka, pappa? Du ser folklig ut här."

   Till sist Kristin Karlsson, vars novell Drömmar om djur är något i särklass. Här tar jaget strutsbarnet med sig på flykt undan lejonlik som bara sov räv medan strutsbarnet slickade i sig de sista alligatortårarna. De tar sig från hamn genom skog till öken, där de odlar sin trädgård i en oas. Tre stråtrövare kommer som väntar en "legion", och jaget och strutsbarnet frågar sig bekymrat var de ska ta emot så många gäster: "I den japanska trädgården, på den sicilianska bakgården eller på en flytande brygga i näckrospaviljongen?". Fåfängligheters fåfänglighet! Det är farligt, intelligent, obetalbart. Ge ut henne i fullformat, någon.

 

Av: Malin Krutmeijer, Kulturskribent på Helsingborgs Dagblad

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet