Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Lesbisk debut i repris

Gunder Andersson läser Margareta Subers ”Charlie”

Margareta Suber.   Margareta Suber.

   När den numera i stort sett bortglömda Margareta Subers korta debutroman Charlie från 1932 ges ut på nytt lanseras den som Sveriges första lesbiska roman. Kanske är det så, viktigare är att den som berättelse står på alldeles egna ben, oavsett grundtematiken.

Jag har faktiskt aldrig läst en svensk roman som doftrikare gestaltar det man kallar "det glada 20-talet". Miljön är en fashionabel badort vid Östersjön (Hangö), där fylkas en kosmopolitisk skara som slöar i solen, spelar tennis och bridge, dansar natten lång, klär om till middagen och kör omkring i lyxiga sportbilar.

I centrum av berättelsen hittar vi unga backfishen Charlie som avskyr sin far, den rike direktören, och för vilken dessa lata badortsveckor innebär ett emotionellt uppvaknande. Hon blir sanslöst förälskad i Sara, en ung änka med två barn, och gör inget för att dölja det.

 

   Suber tecknar på ett fint och lyhört vis den unga kvinnans tumultartade känsloliv, pendlande mellan yster livsutlevelse och svartaste förtvivlan. Att hon kämpar på männens klassiska värjobanor hör till hennes pojkflicksframtoning, som när hon vinner en biltävling över alla manliga konkurrenter. Sin stora kärlek vinner hon dock inte, Sara lämnar med viss förskräckelse det förhyrda huset. Kvar blir Charlie med sin ensamhet, saknad och melankoli.

Bonniers låg lågt med lanseringen när romanen kom 1932, ämnet var alltför kontroversiellt. Någon Krusenstjerna-fejd rörde den heller inte upp, tvärtom fick den överlag fin kritik. Det är omdömen som står sig än i dag, Charlie är en välkomponerad roman, lyhörd och inlevelserik. Det förvånar inte att den blev film på 30-talet. En nyupptäckt väl värd att göras.

Gunder Andersson
SENASTE NYTT
Om Aftonbladet