Aftonbladet
Dagens namn: Henrietta, Henrika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Sorg, mörker – och ljus

Jeanette Winterson – en ny storslagen roman. Jeanette Winterson – en ny storslagen roman.
Foto: ULLA MONTAN

    Karen Blixen skrev en gång att all sorg är möjlig att bära bara man berättar en historia om den.

Hon hade naturligtvis rätt, danskan.

Jag tänker på henne när jag läser brittiska Jeanette Wintersons nya roman, Fyrväktaren. I den berättelsen finns sorg och mörker. Mörker som sitter på huk, och där finns en liten flicka, Silver, som ser sitt eget mörker. Som smakar mörkret. Ja, som äter både korv och mörker.

Men.

Så finns där också ljus. En fyr. Hundra meter hög, en storslagen fyr belägen utanför den karga hamnstaden Salt vid Atlanten i norra Skottland, ett hem för måsar och drömmar.

Och så finns Herr Pew som Silver adopteras bort till och som erbjuder henne att bli lärling i fyrväkteri.

I allt mörker finns en punkt av ljus. Korta ljusblixtar, och det är där vid dessa korta instanser av upplysthet som Jeanette Wintersons roman utspelar sig.

Fyrväktaren ansluter till hennes tidigare böcker, till Powerbook delvis men kanske allra mest till en tidigare bok Passionen där Winterson på ett inbjudande sätt visade på hur det fantastiska och det vardagliga lever sida vid sida.

I den nya boken finns allt man känner igen hos Winterson: passionens risker, det tudelade och det pågående livet i sin storslagna tvekan.

 

    Men när Silver i slutet av boken säger världens tre svåraste ord – jag älskar dig – till Pew tvekar hon inte: Livet innehåller två oceaner: en i det farliga och oberäkneliga havet utanför fyren, och en inom sig själv.

 

Läs Anders Paulruds intervju med Jeanette Winterson i morgondagens tidning.

Anders Paulrud
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet