Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

SVAG SIGNAL

    Nazisterna var bättre på propaganda än på krigföring. Signal hette en tidning som bland annat gavs ut i Sverige i syfte att vinna svenskarnas sympati för Tredje riket. Den riktade sig till hela familjen med uppslag om kriget, tysk kultur och mode. Klaus-Richard Böhme och Bosse Schön har sammanställt ett hundratal av artiklarna i Signal - Nazitysklands propaganda i Sverige 1941-45.

 

    Att Signal på sin tid var ovanligt glassig med påkostat bildmaterial i färg - och bland annat just därför lyckades fånga läsare - framgår inte alls av denna utgåva. Tvärtom är faksimilen förkrympt, grynig och i svartvitt, texten så liten och suddig att man inte kan läsa de flesta av artiklarna. I förordet kan författarna inte ens tala om hur stor upplagan egentligen var eller vilka som de tror köpte tidningen.

 

    Man frågar sig därför varför det alls finns anledning att ge ut en sån här bok. Den tråkiga misstanken insmyger sig att författarna och Bokförlaget DN den här gången faktiskt inte hade några större ambitioner än att tjäna pengar på andra världskriget.

Åsa Linderborg
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet