Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Dylan, som barnbok för 50-åringar

    Här är årets julklapp för de redan sedan länge fräls-ta. Bob Dylans klippbok innehåller allt: gamla fotografier, konsertbiljetter, anteckningsblad med sångtexter av Mästarens egen hand, klippdockor, tidningsklipp - allt i välgjord faksimil.

Ja, det är verkligen en barnbok för folk i sena femtioåren. (De av befolkningen som till äventyrs inte är lika sålda på fenomenet Bob Dylan kan lämpligen förfasa sig över vad det är för barnarbetare som förlaget Prisma använt för att montera boken, stoppa ner klipp och biljetter i små fack, tejpa upp bilder och så vidare.)

Men för oss frälsta är boken, eller produkten, rena guldgruvan.

    Klippboken är bara senaste tillskottet av just produkter i det enorma Dylanutbudet. Lägg därtill den nyutkomna skivan No Direction of Home med gamla liveinspelningar och Martin Scorseses dokumentärfilm med samma namn, där alla från den gamla goda tiden är med. Till och med Lennart Swahn från Sveriges Television deltar, han som i en berömd intervju undrar varför Dylan har så skrynkliga byxor. Plus Dylans Memoarer. Plus rockjournalisten Greil Marcus märkliga nya biografi över en enda låt, Like a Rolling Stone.

 

    Hur i helsike, tänker jag, är det möjligt att det fortfarande finns ett sånt sug efter en 64-årig gammal protestsångare som till råga på allt har börjat spela golf.

Kanske beror det på att Bob Dylan, i likhet med alla andra i västvärldens fyrtiotalistgenerationer, vägrar att inse sin egen ålderdom.

Och till råga på allt, i kväll spelar han på Globen i Stockholm. Är det nån som har en biljett?

Anders Paulrud

Klippbok

Bob Dylan

KLIPPBOK (1956-1966)

Texter av Robert Santelli

Övers: Mats Gellerfelt

Prisma

No Direction of Home
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet