Aftonbladet
Dagens namn: Uno
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nej, det är inte djuren - det är människorna

Hannah Tinti.   Hannah Tinti. Foto: DEBORAH SUCHMAN ZEOLLA

    Den amerikanska författaren Hannah Tintis debutnoveller befolkas av människor som tappar greppet om sitt liv. Helt vanliga människor som visar sig vara mördare och våldsverkare. Offren är ofta barn eller djur.

Titelnovellen utspelar sig i en djurpark. Här florerar berättelser om farliga djur, en djurskötare påstår att han fått armen avgnagd av ett lejon i sin ungdom, en annan sägs ha blivit attackerad av en gorilla i Afrika. Men när huvudpersonen dödsföraktande lägger huvudet under foten på elefanten Marysue händer ingenting. Elefantfoten snuddar bara lätt vid hans öra.

Nej, det är inte djuren som är farliga i Tintis noveller, utan människorna. I Slims sista färd råkar en kanin ut för det omedvetna hat som en ensamstående mor och hennes son känner för mannen/fadern som har sjappat. Moderns känslomässiga störning tecknas bara antydningsvis men blir desto kusligare. Och den torra och nyktra tonen förstärker det makabra inslaget.

    Hannah Tinti skriver rysligt bra om människosjälens okända avgrunder som när som helst kan öppna sig. Karaktärernas grymheter bottnar enligt baksidestexten i "människans djuriska sidor, instinkter och primala känslor". Men djuren slår ju inte ihjäl sin granne, de plågar inte sina barn. När de får föra sin egen talan framstår de som "mänskliga", som girafferna på zoo som strejkar för bättre livsmiljö i novellen Skäliga villkor. Hur mycket av vår vackra mänsklighet bygger inte på ett avgränsande mot djuren, liksom den tidigare ställdes mot vilden. I Tintis noveller framstår det mänskliga som våld och maktmissbruk (av föräldrar gentemot barn, en man gentemot sin hustru, en kvinna gentemot mannens älskarinna, människa gentemot djur). Frågan är vem som är mest djurisk.

Cecilia Annell

Noveller

Hannah Tinti

Djurverkerier

Övers: Molle Kanmert Sjölander

Albert Bonniers förlag

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet