Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Outsidern avslöjar systemet

Tobias Wolff.   Tobias Wolff. Foto: DAVID GEDIN

    Tobias Wolff (f 1945) räknas till Amerikas smutsiga realister. Som ung kom han in på snobbskolan Hill School i Pennsylvania med en hopljugen ansökan under namnet Tobias Jonathan von Anselm-Wolff III. Sista terminen blev han utkastad på grund av ofullständiga mattekunskaper och åkte sedan som frivillig till Vietnam. Den gamla skolan är en osentimental omdiktning av upplevelserna som outsider i den elitistiska amerikanska internatskolevärlden.

Här fostras arvtagare, inte minst till samhällets maktpositioner. Alla vet att det är familjenamnet som avgör livet men skolan belönar prestation och karaktär. Den elev som ses smygröka relegeras omedelbart och får resa hem samma dag. Ynglingen i romanen plagierar en novell ur en skoltidning från den närliggande flickskolan och skickar in den i sitt eget namn till den prestigeladdade litteraturtävling som hålls varje gång skolan bjuder in en berömd författare. Vinnaren får tillbringa en eftermiddag i författarens sällskap. Robert Frost och Ayn Rand har redan varit där. Den här gången har de bjudit in elevernas hjälte, inkarnationen av den manliga särarten, Ernest Hemingway. Den fuskande ynglingens novell vinner.

 

    Wolff är formidabelt skicklig och mycket hemingwaysk i det nedtonade sättet att bara låta läsaren ana känslotumultet bakom händelserna. Hyggliga män vacklar i sina givna roller som förebildliga fadersgestalter. Det brutala systemet avslöjas med den vemodiga ironi som finns redan i titeln.

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet