Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Sopranos på tadjikiska

Andrej Volos finns nu äntligen på svenska.   Andrej Volos finns nu äntligen på svenska. Foto: RUINS FÖRLAG

    Om den forna sovjetrepubliken Tadjikistan läser vi ibland på nyhetssidorna men vet i allmänhet inte så mycket om landet utan ser det abstrakt politiskt som en förmodligen mycket bristfällig demokrati med ny strategisk betydelse genom USA:s invasion i Afghanistan.

Hur det är att leva som tadjik eller ryss i samma land har nog få svenskar ägnat större ansträngningar att leva sig in i. Chansen finns nu via Nils Håkanssons alldeles utmärkta översättning av Andrej Volos stora, färgstarka romanfresk Hurramabad (det vill säga huvudstaden Dusjanbe), där det myllrar av tadjikistanskt liv.

    Ryska och tadjikiska öden och individer växer fram och försvinner, tiden är både före, under och efter befrielsen från sovjetherradömet. Framställningssättet är inte i första hand pedagogiskt historiskt eller politiskt tendentiöst, här väller det bara fram en lång rad enskilda människor av alla kategorier från vidriga gangsters av tadjikisk Soprano-karaktär till fattiga uteliggare eller förvirrade ryssar, som plötsligt hamnat i fiendeland.

 

    Romanen Hurramabad kom i original ut för fem år sedan och har översatts till en rad språk. Förträffligt att ett av dem nu också är svenska.

Lennart Bromander

ROMAN

Andrej Volos

HURRAMABAD

Övers. Nils Håkanson

Ruins förlag

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet