Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Monstersex i fyr

    En motståndsman från Irland tar ett jobb som väderobservatör på en liten kall ö i sydatlanten. Han är inställd på ensamhet, kanske är han en slags självmordskandidat. Han är ännu ung men djupt besviken. Många frihetskämpar hade offrat sina liv i kampen men det nya Irlands ledare hade blivit lika despotiska, pragmatiska och omänskliga som engelsmännen. De hade bara bytt ut ockupanternas namn mot sina egna och fortsatt att fängsla och döda. Allt pekade på, menade han, att "människorna var slavar under ett osynligt maskineri, dömda till evig upprepning". Han vill inte leva längre i denna våldsspiral, därför flyr han till en värld utan människor.

Men ön är inte obebodd. Den väderobservatör som han skulle byta av är försvunnen, istället bor här en barsk tysk sjöman, på en fyr täckt med glasskärvor och spikar och spetsade pålar runtom. Redan den första natten börjar ett krig, som irländaren aldrig hade kunnat föreställa sig. Människoliknande amfibier med hajskinn stiger upp ur havet i hundratal, kanske tusental och går till synes rasande till anfall, ylande och frustande. I gryningen är de borta.

 

    Albert Sánches Pinols roman är listigt skriven, en urspännande gammeldags sidvändare och samtidigt ett drama om människans eviga frågor. De som också Conrads Mörkrets hjärta utrannsakar. Vad är en människa utanför civilisationen? Är vi odjur innerst inne?

Efter fiktionens förtrollning kommer en leda som liknar den flyende motståndsmannens: ännu en bok om frustande hannars kamp, om revir, om liderligt jamande honor. Skickligt samplat, inte originellt, inte en tanke är ny. Samma gamla saga om slakt och sex.

O, Gud, lös oss från maskineriet!

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet