Livet som lyrik

BOKRECENSIONER
Foto: JOHAN BERGLUND
Les Murray.

■ ■Livet pågår, dess kronologi är mycket tydlig i Les Murrays diktning. Skrivandet har karaktär av dagbok, som en ständigt pågående bokföring. I hans poesi finns inga vattentäta skott mellan liv och dikt; allt smälter samman, poetens biografiska liv och hans diktning är en gemensam kropp.

Och det där livet som pågår genererar hela tiden nya dikter.

Les Murray kommer från Australien, och även om han är långt bortifrån, känns hans dikter väldigt nära ett svensk temperament med sitt självklara trots och sin kompromisslöshet.

■ ■Les Murray växte upp på en bondgård vid New South Wales nordkust. Litteraturen var ingen självklarhet för denne bondpojke som själv fick finna vägen till sin poesi. Under en period var han tjänsteman i Sidney innan han köpte tillbaka föräldrargården som de senaste tjugo åren utgjort navet i hans diktning.

År 2000 kom ett brett urval dikter i svensk översättning, Tillflykten till ödemarken, och nu är det dags att ge ut en hel diktsamling med den underbara titeln Subhuman Redneck Poems som på smidig svenska döpts till Dikter från den efterblivna landsbygden, en samling som renderade Murray det prestigeladdade TS Eliot-priset.

■ ■Och här finns hela Murrays poetiska "landskap"; de svåra barndomsupplevelserna, det förnedrande i att försöka passa in i en stadskultur han var obekant med, han skriver förlåtande och självironiskt där hans dikter fungerar som bra historier, som rena skrönor. Ibland byter han temperament, som i den gripande dikten Den tillåter ett linjescannat porträtt vid femton års ålder. Murray skriver här om sin autistiske son, och där sjukdomen, skrämmande och krävande, benämns som "den":

Han surfar, bowlar, går milslånga promenader. På många år har han inte låtit vänsterarmen hänga när han springer.

Jag måste bli smart! medan han skräckslagen blickar in i framtiden. Jag måste bli smart!

Lyrik

Anders Paulrud