"Det var tvära kast mellan bottenlös sorg och vackra minnen"

BOKRECENSIONER

Mustafa Can chattade med Aftonbladets läsare

Mustafa Can säger: Hej nu är jag här!

linda säger: Hej Mustafa! Visste din mamma att du skrev en bok om henne? I så fall - vad tyckte hon om det?

Mustafa Can säger: Hon visste det. Hon reagerade som när jag talade om henne i radioprogrammet Sommar: Vad finns det för intressant att berätta om mig? Hon tyckte inte att hennes öde var speciellt.

linda säger: Tror du att "helsvenskar" har ett annat förhållande till sina föräldrar än du som kurd har?

Mustafa Can säger: Nej, absolut inte! Alla skäms för sina föräldrar, alla skäller på dom, alla tycker de är överbeskyddande ibland. Men vi kanske respekterar våra föräldrar mer.

säger: hej Mustfa, du nämner bland annat att du skämdes för ditt mammas sätt att klä sig och skämdes över att inte vara svensk. varifrån fick du de här känslorna? är det något du tog med dig från Kurdistan eller något som stimulerades här i Sverige? tror du att det är något vanligt bland ungdomar med invandrarbakgrund? tack för en fantastisk bok. må gott, Gramsci

Mustafa Can säger: Nej, att skämmas för sina föräldrar är universellt, gränslöst och tidlöst. Men eftersom man kommer från ett annat land så syns väl ens ursprung mer i majoritetssamhället.

muhammed säger: Jag som invandrare känner mig ofta åsidosatt i dagens samhälle. Kände du någonsin så när du skulle få din bok utgiven?

Mustafa Can säger: Absolut inte, tvärtom. Det var förlagen som var på mig. Många förlag ryckte i mig innan jag hade skrivit någon bok. Redan 2002.

tja säger: Trodde du någonsin att du skulle slå igenom så stort som du har gjort?

Mustafa Can säger: Nej, det är ingenting som jag går och tänker på. Men jag inbillar mig att det jag tycker är intressant ska andra också vara nyfikna på. Det är, eller borde vara, all journalistiks grund, och grund för konst överhuvudtaget.

hej säger: varför en bok om din mamma och inte dig själv?

Mustafa Can säger: För att skriva om stora frågor genom min mamma. Exempelvis: Hur mycket är man beredd att offra för dem man älskar? Hur känns det att bryta upp och hamna i en helt ny värld? Om längtan, skam, skuld och drömmar, på samma sätt som hos Kristina från Duvemåla i Vihelm Mobergs Utvandrarna.

Ergin Can säger: I boken skriver du att dina syskonbarn inte känner ngn "hemlängtan" till kurdistan...tror du att nästa generation kommer att tappa fotfästet helt från dem kurdiska rötterna?

Mustafa Can säger: Nej, det är du ett tydligt bevis på, käre brorson!

solborg säger: Hej Mustafa, är du en praktiserande muslim?

Mustafa Can säger: Hej! Nej!

Mustafa Can säger: Halvt. Jag äter inte fläskkött.

Mano säger: Vad tycker du om det som händer just nu i Turkiet? Tycker inte du att svensk media är tysta om förtrycket mot kurder som ständigt pågår i Turkiet?

Mustafa Can säger: Nej, det tycker jag inte. Man kan inte uppmärksamma alla oroshärdar i världen hela tiden. Det finns tusentals.

Dogelito säger: Hej Mustafa!

Har du någon gång funderat på att bo i ett annat europeiskt land förutom Sverige och varför?

Mustafa Can säger: Nej. Världen är mitt hem. Det låter som en klyscha men det är sant. Jag bor överallt och ingenstans. Jag känner inte heller att jag "bor" i Sverige.

Lanah säger: Hej Mustafa, först och främst vill jag gratulera dig för att ha givit ut en underbar bok, sen vill jag fråga hur det var att skriva en bok om din mamma, var det lättare att komma över sorgen eller tvärtom en konstant påminelse om sorgen?

Mustafa Can säger: Det var ingen sorgeprocess. Ibland svårt att skriva eftersom jag tvingades återuppleva allting. Ibland gick det enklare att skriva när jag levde med henne dygnet runt. Det var tvära kast mellan en bottenlös sorg och vackra minnen.

säger: Hej Mustafa ! Kommer att läsa din bok med spänning snarast! Kommer ihåg dig som barn, en liten kille med mycket energi och fart,som var överallt där det hände saker i Södra Ryd, Skövde. Inte tänkte man då på den berättelse och ditt sätt att se på saker som dun skriver om/Christer

Mustafa Can säger: Tack! Vi syns.

Sara säger: Hej! Det skrällde till när du skrev om Elit-listan. Vad har du mest fått för reaktioner - positiva eller negativa?

Mustafa Can säger: Naturligtvis positiva. En gigantisk skillnad.

lotta säger: Jag älskade ditt reportage om Sverigedemokraterna - så otroligt avslöjande. Planerar du något i den stilen igen, jag menar med tanke på att vi har ett val i höst?

Mustafa Can säger: Nej.

karwan säger: hej mustafa can ! varför hade du inte bra kontakt med din mor ??

Mustafa Can säger: Läs boken! Jag hade mycket bra kontakt med min mor.

Miran säger: Skriver du på någon ny bok nu? I så fall om vad?

Mustafa Can säger: Jag planerar en ny bok. Men om vad vill jag inte berätta än.

Lanah säger: Mustafa, har du alltid haft förmågan/talangen att "skriva" eller var det just din mor som gav dig inspirationen, och tror du att vem som helst kan skriva en bok om det är så att man känner man har mkt inom som sig som man vill få ut?

Mustafa Can säger: Jag tror tyvärr inte det. Man kan träna sig till viss del att skriva, men inte helt.

säger: Du är en förebild för alla unga utländska killar vännen.

Mustafa Can säger: Tack.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

stoffe säger: Vad skulle du göra om du inte skrev, tror du?

Mustafa Can säger: Jag kan inte tänka mig något annat. Tillfälligt ha en liten krog. Jag älskar att resa, men jag skriver även i resandet. Om inte på papper så på blad i huvudet.

Moderator säger: Tack alla som har chattat - och tack Mustafa Can!

Mustafa Can säger: Tack allihopa! Ut och erövra världen - era liv.