Rakt in i livet

BOKRECENSIONER
Foto: Cato Lein
Oline Stig.

■ ■I novellen I väntans tid sitter en höggravid kvinna i en frisersalong. Hon vet inte hur hon vill ha håret och den unga vikarieflickan sölar med utförandet. Det är en öppning som inte borde kunna fånga en manlig läsare i övre medelåldern, men det gör den. Oline Stig har en märklig förmåga att väcka omedelbart intresse vad än hennes noveller råkar handla om.

Det finns en stark närvaro i texterna, gestalter syns och hörs utan närmare presentationer och man vill genast veta varför frisören är fumlig. I var och en av de åtta novellerna kliver Oline Stig utan omsvep rakt in i en eller ett par människors liv, för dem mot en krispunkt och lämnar dem snabbt sedan krisen passerats.

■ ■Det är spännvidd på spelplatserna. I en dråplig historia lyckas en lätt senil gammal dam delvis med hjälp av en ultraflummig grannkvinna komma i överläge mot sina oförstående barn, i en annan novell går ett äktenskap i kras sedan hustrun på avstånd förälskat sig i en italiensk polarhjälte och den gravida kvinnan lyckas samma dag hon ska till att föda lyckliggöra sin frisör med den mest oväntade goda gärning.

Oline Stig är en så slipad författare att den stilistiska säkerheten och formella behärskning-en kan bli nästan väl stor. Visserligen är det att vara otacksam mot en bra bok, men ibland önskar jag att texterna kunde vrenskas litet mera.

Noveller

Lennart Bromander ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM