Saga à la King

BOKRECENSIONER
Foto: Foto: B BRAGASON
B BRAGASON

■ ■ Johanne Hildebrandt är en författare som tagit de gamla nordiska myterna på entreprenad. Efter tre romaner med avstamp i gudasagorna är i den nya romanen Fördömd turen kommen till samerna och deras urgamla riter och trosföreställningar.

Ett arkeologteam håller på med utgrävningar på ett fjäll i närheten av Tärnaby där en kines senare ska låta bygga en spaanläggning. Den unga arkeologidoktoranden Helena tror sig vara en vetenskaplig sensation på spåren, vilket visar sig stämma: i en mosse hittar hon kvarlevorna av en kvinna som brutalt mördats för över tusen år sedan. Kan det vara ett människooffer, okänt i samevärlden?

Nu vidtar två saker: dels det akademiska intrigspelet, där expeditionens kvinnliga ledare vill sno åt sig äran för fyndet, men framför allt ondskans hämndgiriga krafter som frigörs i och med att liket flyttas.

Parallellt finns Helenas psykiska kamp med sitt förflutna, som hon velat göra sig av med men som oavbrutet gör sig påmint. Föga oväntat hänger hennes olika trauman ihop med de onda krafter som utgår från det i fjället fördolda.

■ ■Man kan kalla Fördömd en samedeckare, där mystiska makter ur myternas och det förgångnas värld tar sig in i folk, styr deras liv eller dräper dem när det passar. Om man så vill en energiskt skriven underhållningsroman, med mängder av otäckt och blodigt övermänskligt hokuspokus.

Själv har jag ändå mest nöje av de mer verklighetsbaserade avsnitten, som Helena i rollen som en föraktfull återvändare. För att inte tala om den sataniska skildringen av en akademisk värld där den råa karriärlystnaden framstår som en ovanlig variant av det gamla slagordet "kvinnor kan".

Fast frågan är om inte Johanne Hildebrandt med sin onda saga, på gott och ont, är det närmaste någon svensk kommit Stephen King.

Roman

Gunder Andersson ([email protected])