Döda kändisar går igen

BOKRECENSIONER
Foto: ULLA MONTAN
Ardelius skriver om känt folk.

■ ■I den allmänna huggsexan på känt folk att göra fiktion av har Lars Ardelius ryckt åt sig ett helt knippe. Hans nya bok I vitögat har undertiteln Biografiska noveller och där möter vi i tur och ordning William Faulkner, Leo Tolstoj, Charles Dickens, Carl Jonas Love Almqvist, Ernest Hemingway, systrarna Brontë, Joseph Conrad, Bertrand Russell, Hjalmar Bergman, Birger Sjöberg, Truman Capote, Carson McCullers, Katherine Mansfield och Thomas Mann.

■ ■En illuster samling alltså, och alla är de döda, så ingen kommer att protestera. Nu går Ardelius också tämligen kärleksfullt till verket, även om han låter ironin spela över flera av dem, den koleriske Tolstoj, vars idealism kör fast vid mötet med verkligheten, den fåfänge Thomas Mann som är rädd för att möta Brecht under exilen eller Capotes och McCullers bisarra practical joke-lekar med varandra.

De flesta novellerna är spirituellt skrivna, några har också riktigt bra poänger och för alla som känner till de här författarna tidigare är I vitögat mycket roande läsning.

Noveller

Lennart Bromander ([email protected])