Proulx - i gott sällskap

BOKRECENSIONER
Foto: KAREN CIPOLLA
Annie Proulx.

■ ■ Annie Prouxl är mest känd för romanen Sjöfartsnytt, och för att hon skrev novellen Brokeback Mountain som filmades av Ang Lee.

Annie Proulx tillhör de fina stillsamma prosaisterna i den moderna amerikanska litteraturen. Hon har en trogen skara läsare som beskriver hennes böcker som beroendeframkallande.

Nu kommer en ny bok av henne på svenska, novellsamlingen Vilda vägar som tilldrar sig i det mäktiga Wyoming där de tystlåtna men handlingskraftiga människorna regerar.

Proulx skriver sinnligt. Kvardröjande. Exakt. Och samtidigt så effektivt; i ett enda stycke kan hon fånga hur en bil skär genom prärien, över de whiskyfärgade slätterna, det är september och ett medelålders par är på väg hem från en resa; vinden rullar över motorhuven, vägen är våt efter ett åskväder och nu glänser asfalten som vore den indränkt med olja.

Elva fina berättelser. Möt viltvårdaren som gör det surt för tjuvskyttarna och stamgästerna på Pee Wee's bar som bestämmer sig för att låta skäggen växa.

■ ■Det finns en storslagen novelltradition i USA. Den har sitt ursprung hos Tjechov, förstås, och den går över namn som Ernest Hemingway och Raymond Carver. Till denna exklusiva skara hör också Annie Proulx.

Noveller

Anders Paulrud