Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Får man stjäla grannens stupränna?

Petra Procházková - skriver om Tjetjenien.   Petra Procházková - skriver om Tjetjenien. Foto: IVA ZIMOVÁ

    Den tjeckiska krigskorrespondenten Petra Procházkovás reportagebok Aluminiumdrottningen är en bok om sex kvinnor i krigets Tjetjenien.

Den kan läsas som en historisk översikt av Sovjetrysslands förtryck av tjetjener, som ett vittnesmål om den ryska arméns grymheter eller som ett feministiskt manifest.

Men framför allt är det en bok om skam och heder, om andlighet och moral, om ett litet folks kamp när deras uråldriga seder sakta mals ner i förnedringens, fattigdomens och rädslans köttkvarnar - en kamp som nästan uteslutande förs av kvinnorna.

   Procházková har intervjuat både ryska och tjetjenska kvinnor: krutgummor, småbarnsmödrar, änkor. De samlar aluminium, bakar tunnbröd av biståndsmjöl i luftskyddsvärn, minns avrättningar av sina nära och kära - samtidigt som de försöker lösa avancerade moraliska dilemman och o-överstigliga rituella problem.

Ska man eller ska man inte bekänna för sin granne att man plundrat hennes hus? Får man stjäla sin grannes madrass? Eller hans stupränna? Ja, svarar en av kvinnorna - under vissa förutsättningar. Man måste ångra det "tills man dör " och gottgöra det så fort man får möjlighet". Men hur ska man kunna klä på sig och av sig när en hel familj lever ihopträngd i en flyktinglägenhet och ingen av familjemedlemmarna egentligen får se någon annan naken? Och hur ska ett äkta par kunna ha samliv när det inte finns tillräckligt med vatten för att tvätta sig före och efter, som man bör?

   Procházková har lyckats krypa in under skinnet på sina intervjuoffer och hon redovisar utan sentimentalitet hur hon får intima förtroenden i utbyte mot livsmedel. På ett till synes paradoxalt - men i själva verket konsekvent - sätt befinner sig även reporterns moral i upplösning. Kriget är en starkt frätande vätska.

Genom hela boken stöts och blöts frågorna om skuld och förlåtelse. Kan du förlåta den som sköt din svåger? Den som våldtog din dotter då? Vem skulle du vilja hämnas på?

Kvinnorna svarar tålmodigt och når i sina utläggningar teologiska höjder som helgon bara kan drömma om.

   Situationen i Tjetjenien har efter mordet på journalisten Anna Politkovskaja åter hamnat i fokus. Inga regelrätta krigshandlingar äger rum där längre, men vardagen präglas fortfarande av kaos och laglöshet. Aluminiumdrottningen är aktuell och nödvändig för alla som vill förstå vad som händer i Tjetjenien - och varför. Sovjetunionens sammanbrott hälsades med hurrarop i väst - men när järnridån gick upp vände vi ryggen åt den blodiga scenen.

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet