Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Offret som vägrade

Kampusch.   Kampusch.

    ”Offret” får massor av medkänsla, blommor och mjukisdjur. Alla vill veta HELA sanningen om kidnappningsoffret och ”sexslaven” Natascha Kampusch när hon i augusti 2006 återvänder, grönblek men levande från en åttaårig fångenskap i en gravliknande källare i en österrikisk villaförort.

Men Kampusch är inte riktigt det offer media vill att hon ska vara. Redan på sjukhuset anställer hon kändisadvokater och pr-rådgivare. Hon vill själv bestämma exakt vilka detaljer från relationen med Wolfgang Priklopil som ska offentliggöras. Möjligen vill hon sälja intimiteterna dyrt till Hollywood. Eller hålla sina ”personliga angelägenheter” hemliga för evigt.

Man märker förtrytelsen hos journalisterna Alan Hall och Michael Leidig när de – i den första boken om kidnappningsdramat, Flickan i källaren – skriver om den ”dominanta prinsessan” som är ”besatt” av kontroll. Det främmande dna som hittats i Priklopils säng kan till exempel inte identifieras. Varför skulle hon lämna dna?

Författarna har intervjuat journalister och poliser, en massa grannar och dagistanter, allsköns psykexpertis, samt hennes föräldrar (som efteråt förnekat det). Boken består av ett otal citat och åsikter och långa klipp från tidningsartiklar, oklart blandat med Halls och Leidigs eget tyckmyckande om vad som hände och varför. Men ansamlingen av fakta ger i sig underlag för funderingar – om makten över sin egen livstolkning, om brottsoffers integritet i ett öppet samhälle.

 

    Natascha vågar hävda att hon var starkare än Priklopil, hela tiden, att hon aldrig gjorde något som inte var frivilligt – och att han tillät henne att fly för att hon inte blev den underkuvade lilla fästmö han tänkt sig.

Offret hävdar styrka – och reaktionerna blir våldsamma. Medierna, eller mobben (vad är vad, i dessa tider?) vänder sig mot henne. När det kommer fram att hon levt med sin fångvaktare uppe i villan och faktiskt följt honom ut med bilen många gånger vänds intresset för offret till en hatkampanj där hon anklagas för allt möjligt, mest för att vara känslokall och manipulerande och för att vilja tjäna pengar på sitt lidande.

 

   ?Psykologerna tycker att hon skulle må bättre om hon bröt ihop och erkände att hon levt i dödsskräck hela tiden. Om hon inte ”låter sig omfamnas” och släpper försvaren kan hon aldrig känna tillit till andra människor.

Natascha Kampusch bör nog vara lite försiktig med den tilliten.

Läs ett utdrag ur boken i dagens Söndag

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet