Uppdrag: självmord

BOKRECENSIONER
Foto: Roger Lundsten
Loe gör humor av döden.

■ ■ Norrmannen Erlend Loes rätt lustiga boktitlar har inte alltid närkontakt med innehållet. Hans senaste bok fick på norska titeln Muleum, vars innebörd jag avstår från att förklara. När den nu kommer på svenska är den omdöpt till Gör vad du vill, slutorden i det sms som 18-åriga Julie får från sin pappa innan planet med familjen störtar över Centralafrika. Ensam i jättevillan med den polske hantverkaren Krzystof följer hon terapeuten Geirs råd att börja skriva dagbok, samtidigt som hon beslutar sig för att ta livet av sig. Pengar har hon som gräs, med sitt självmordsprojekt rör hon sig runt världen.

■ ■ Kan man göra humor av en suicidal kris, är det ens moraliskt försvarbart? Självklart, med rätt tonläge, och när tragiken tillåts slå över i det absurda. Erlend Loes humor ligger på samma plan som Monty Pythons: en förtvivlans omsättning i skrattframkallande misslyckanden. För det kan inte hjälpas: det är roligt när den självmordsbenägna Julie gör allt för att lyckas i sitt uppsåt och repet går av, när hon inte smittas av fågelvirus trots att hon gömt sig i ett rumänskt hönshus, när inget av planen hon reser med störtar.

■ ■ I en akt av plötslig livslust jagar hon rätt på en koreansk OS-mästare i short track, men inser mitt i denna passion att hon svikit sin livsuppgift. Det går inte att leva för kärlek när man ska dö, här gäller det att ta sig samman. Men det visar sig att hon inte längre är ensam om sin kropp.

■ ■ Gör vad du vill blir till slut en bejakelse av livet, och något annat vore knappast att vänta. Slutet är, om inte en västgötaklimax, så både logiskt och förväntat. Men fram till dess finns det många muntra stunder, prosaillustrationer till ett på norska uttalat ”jeg er deprimiert”, med stigande tonfall i slutet.

FAKTA

Prosa

Erlend Loe

GÖR VAD DU VILL

Övers. Lotta Eklund

Alfabeta

Gunder Andersson