Allt du önskar kan du få

ANN CHARLOTTE ALTSTATDT om att tänka sig till lycka

BOKRECENSIONER
Foto: Kendra Abay, Per Björn, AP, arkiv
Rhonda Byrne i förgrunden.

Visste ni att en procent av mänskligheten äger 96 procent av jordens resurser därför att de är bäst på att tänka positivt om pengar? Det budskapet kallas uråldrig visdom och presenteras av teveproducenten Rhonda Byrne i den globala new age-bestsellern The Secret – Hemligheten. Den har sålt i 12 miljoner exemplar och är en hit också i Sverige. Dvd-versionen sägs ha spritts till vanliga Svenssons som lärt sig att snabba cash, snyggaste bilen och till och med evig ungdom bara är en tanke bort. Alla misslyckade satar har bara sig själva, eller rättare sagt sina negativa föreställningar, att skylla på.

Hemligheten befinner sig som ni förstår långt från det som förr hyllades som folkbildning.

Det utmärkande för new age-tron är att man snor terminologi och förklaringsmodeller av den vetenskap man förkastar. På 1800-talet hänvisade exempelvis spiritisterna till dåtidens upptäckt av elektriciteten och i dag våldför sig de troende på kvantfysiken och dess begrepp. Byrnes förklaring till att du kan bli filmstjärna eller få en perfekt partner redan i morgon är att universum endast existerar i våra tankar. Dessa är dessutom ”magnetiska” och drar åt sig saker som ”vibrerar” på samma ”frekvens”. Det får mig att tänka på likskändning när återigen alla new agares favoritfetisch Einstein dammas av som garant för detta fjant. Leonardo Da Vinci nämns förstås som myskogubbe med insikt, precis som i  Dan Browns Da Vinci- koden. Men Byrne orkar inte bevisa eller utreda, bara namedroppa en massa döda kändisar. Da Vinci var förvisso ett universalgeni men också en självtvivlande hoppjerka med mängder av ofullbordade projekt, knappast ett passande pr-ansikte för The Secrets miljonindustri.

Alla orimligheter till trots, Byrnes massiva framgång beror förstås på att budskapet träffar vår ytliga valfrihetsfixerade samtid mitt i krysset. Men tror verkligen alla nyfrälsta radhus-new agare på allvar att räntehöjningarna inte beror på riksbanken utan på deras egen oro? Att alla mördade kommunister, socialister, judar, romer och homosexuella tänkte fram Adolf Hitler? Snurrigt, men förvisso inget nytt. För Hemligheten är ingen hemlighet för någon som är bevandrad i den digra new age-litteraturen.

”Allting som kommer in i ditt liv har du dragit till dig.” Det Byrne kallar ”Lagen om Attraktion” är bara gammal skåpmat som vanligtvis går under beteckningen affirmation. Föreställningen är också bekant under namnet framgångsteologi, mest känd i Livets Ords tappning. I den sekten kan du också tro dig till rikedom men tyvärr medföljer en intolerant Gud plus en massa demoner på köpet. Men Byrnes lysande affärsidé är att hon renskalat flummet. Hon struntar i mystiska andar, andra dimensioner eller livsstilspåbud som kvalitetsgaranti. Stackars Deepak Chopra och andra new age-gurus som predikat dina tankar = verkligheten, i evigheter. Men krånglat till det med olika personlighetstyper, dieter, listor och krävande övningar. The Secret är pang på väsentligheterna. Lagen om Attraktion presenteras nämligen som en ren naturlag och universum som den enda auktoriteten.

Trossystem har en förmåga att anpassa sig till sitt samhälle. För många av Hemlighetens läsare är det förstås toppennyheter att ojämlikhet inte är något som politiker, liberala ekonomer eller andra makthavare hittat på, utan offren själva. Boken har ingenting att säga till den nioåriga flicka som i går såldes till en bordell i Bangkok. Hemligheten är en quick fix för alla som inte orkar jobba med sina problem, bry sig om medmänniskorna eller planeten. Men i namn av kosmos hävdar jag att Byrne har fel. Om någon exempelvis drabbats av allvarlig sjukdom och vill prata, så byt inte ämne eller gå därifrån, som hon rekommenderar. För jag lovar, kosmos är inte fascistiskt. Hemligheten förolämpar inte bara vår intelligens utan också moral. Men jag skyller inte på universum utan på vår flummiga egotrippade tidsanda.

FAKTA

Sakprosa

Rhonda Byrne

THE SECRET – HEMLIGHETEN

Övers. Evert Trägårdh

Energica förlag

Ann Charlott Altstadt