Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

Verkligheten dikten 1-0

Gustaf V – skyddad av ett hov och stat.   Gustaf V – skyddad av ett hov och stat. Haijby och försvararen Sjöström.   Haijby och försvararen Sjöström.

Prosa

Lena Ebervall och Per E Samuelson

ERS MAJESTÄTS OLYCKLIGA KURT

Piratförlaget

    Året är 1936 och en förtvivlad Anna Haijby begär skilsmässa från sin man Kurt. Enligt hennes ansökan till domstolen har han ”begått horsbrott genom att vara otrogen med Gustaf V”. Det är då som ”Haijbyaffären” börjar, en affär som kom att skaka kungahus och regering, som skulle leda till svåra juridiska övergrepp och så småningom starta debatten om ”rättsrötan” i Sverige.    Att landets kung drogs till det egna könet ville överheten hemlighålla för medborgarna. Fru Haijbys skilsmässoansökan måste därför formuleras i andra juridiska termer och Kurt Haijby själv måste ersättas för den ekonomiska förlust som separationen innebar. Hovets ämbetsmän ville förmå honom att utvandra till Amerika och de började på eget initiativ att betala ut pengar.

Men Haijby återkom och kastade sig äventyrligt in i det ena affärsprojektet efter det andra. Oftast med förlust – det var därför som det behövdes regelbundna tillskott ur slottskassan.

    När överståthållaren Torsten Nothin 1938 kommer in i bilden skärps läget. Han tar hovmännen i upptuktelse: ”Är ni galna, tänker ni ruinera kungen”, lär han ha utropat. Nu skulle den fräcke Haijby stukas och bortom lag och rätt interneras han som sinnessjuk på Beckomberga. Men kungens gamle sängkamrat var frisk och måste skrivas ut. En ny lösning blev att få i väg honom till Tyskland i ett skändligt samarbete mellan svenska myndigheter och Gestapo. Ville man från svensk sida att han skulle hållas kvar en längre tid i Tyskland så erbjöd Gestapo generöst plats i ett koncentrationsläger.

Kurt Haijby kom ändå hem till Sverige 1940 och efter diverse förvecklingar under resten av 40-talet åtalades han för utpressning 1952. Han dömdes till sex års straffarbete efter skandalösa rättegångar där hans försvarare, den unge notarien Henning Sjöström, ändå gjorde en heroisk insats för att försöka få rättvisa skipad.    Av denna otroliga affär har advokatparet Lena Ebervall och Per E Samuelson nu gjort en dokumentärroman. När jag läser den kommer jag att tänka på vad rättskämpen Vilhelm Moberg en gång skrev:

”Haijbyaffären är utan motsvarighet i vår rättshistoria. Den är helt unik, från början till slut. Inför de bilder ur verkligheten som här upprullas bleknar alla detektivromaner och kriminalhistorier, som tillverkas vid skrivbordet. Någonting sådant kan ingen författare hitta på”.

Det är helt sant. Så frågan är varför Ebervall och Samuelson valt att göra en roman av det som överträffar alla litterära konstruktioner? De har skickligt tagit fram gamla och nya fakta men väljer dessvärre att brodera med fantasin.

Det är här deras bok misslyckas. Dramatisk verklighet blir en fiktiv berättelse med en besk bismak av spekulation. Överståthållaren blir en karikatyr och monarken själv en pilsk farbror som knappt kan tala rent. Läsaren blir ständigt osäker: Vad är saga och vad är sanning?

Haijbys bittra öde hade verkligen förtjänat mer av juridisk torrhet och advokatmässig saklighet.

Torsten Kälvemark

Utskriftsdatum:
Publicerad: 2008-09-03
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article11503291.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11