Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Mopedryttaren och sorgen

Jan Henrik Swahn.   Jan Henrik Swahn.

    Förr i tiden gjorde författare äventyrliga resor till det fjärran Grekland för att därefter med hemkänsla kunna skriva dityrambiska dikter om Zeus, Apollon och korintiska kolonner. Numera flyger de på ett par timmar ner till sitt sommarviste på någon egeisk ö och kommer sedan hem och berättar om hur alldeles vanliga greker av i dag har det. Det är ingen dålig utveckling. Klassicismen har haft sin tid. En lång tid.    Jan Henrik Swahn hör till skaran av skrivande sommargäster i Grekland, och i hans lilla roman Manolis mopeder finns varken fornminnen eller mytologiska gestalter nämnda.

Manolis är bymurarepå en mindre grekisk ö. Eller snarare har varit, för numera sitter han mest på vännen Jannis sunkiga krog och dricker öl, eller också sitter han och gör detsamma vid sin lilla stuga uppe på berget. Sida vid sida med sin fru nere i byn lever han också en del, men de kommunicerar knappt. Och det har de inte gjort sedan ende sonen, en ganska oduglig gosse tycks det, körde ihjäl sig för några år sedan.

Tiden går för Manolis, men står samtidigt alldeles stilla. Han är inte benägen att röra sig mer än på moped upp och ner till det lilla huset på berget.

Jan Henrik Swahn tecknar i ett slags prosakoncentrat Manolis långsamt utslocknande öliv. Det gör han sakligt, helt utan vemod men ofta med en språklig lyster, som ger existentiell relief åt denne vegetative gamle mopedryttare.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet