Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kallt, ute och inuti

Majgull Axelsson.   Majgull Axelsson.

    Isbrytaren, där deckardrottningen Susanne och ett antal naturforskare befinner sig, kör rakt genom Norra Ishavets packis. Isens vägg är hög och turkosskimrande, fruktansvärt vacker.

Men Is och vatten, vatten och is, Majgull Axelssons nya roman där polarresan ingår, smälter inga hjärtan. Den svala normalprosan redogör lika korrekt och detaljrikt för skeppets teknikaliteter och kaptenens ensamma herraväldestankar som för de ljusa läppstiften, opmönstren, de vita stövlarna och popidoleriet i mitten av 60-talet då Susanne var tonåring och led av föräldrarnas ängsliga konformism och frånvaron av ömhetsbevis i hemmet.

Vad jag antar att Axelsson är ute efter på sitt mer omständliga vis, är att visa hur kyla som hjälplös oförmåga till närhet deformerar människors liv. I familjer genom generationers olyckliga kopiering. I vänskap och kärlek som ett slags kedjereaktioner av misstro och svek.

Susannes halvbror Björn, sångare i Typhoons, ”gulligast i Sverige” och jagad av Bildjournalen och flickfansen, försvinner spårlöst när Susanne är femton. Susanne, hennes mamma Inez och tvillingmoster Elsie och flera av bifigurernas liv och öde formas av denne evige 19-åring. Arketypen fascinerar ( Syd Barrett, Ian Curtis, Kurt Cobain med flera unga döda idoler) men tragedin laddas ur av den långa triviala båtresan.    Historien om is och vatten börjar om och börjar om. Isbrytaren backar och tar ny sats mot ismassorna. Envis psykologisk realism möter den tragiska slumpen. Men tänk om den psykologiska realismen inte är sann? Ibland känns den bara lystet suckande, dömande.

Jag antar att Majgull Axelsson själv följt med en isbrytare på polarexpedition, precis som flera andra författare och konstnärer gjort. Scenerna ombord är de mest levande.

Nordvästpassagen är öppen nu, läser jag på nätet. Kanske blir den här romanen i sinom tid intressantare, inte som tidstypisk gestaltning av några frusna, olevda och inställda liv utan som vittnesbörd om en förlorad värld. Av bländande vita vidder, silvermåsar.

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet