Kureishi dränker oss i bifigurer

BOKRECENSIONER
Foto: Foto: NORSTEDTS
Hanif Kureishi.

Det blir alltid lite fånigt att påstå att ett årtionde ”är tillbaka”, men på senaste tiden har det varit rätt mycket 1990-tal: Tonårstjejer klädda i dr Martens, rutiga skjortor och vinröd krossad sammet, självbiografi av basisten i Blur, ett väldigt tjat om Damien Hirst.

En ny roman av Hanif Kureishi känns därför fullständigt logiskt. När jag tänker tillbaka på de hundratals biblioteksbesök jag gjorde under slutet av 90-talet känns det som att det stod en ny Kureishiroman där varje gång.

Något att säga dig handlar om Jamal, som är psykoanalytiker och bor i London.

Medan hans klienter berättar sina livs historier för honom, berättar han sitt livs historia för läsaren, med tyngdpunkt på universitetsåren på 1970-talet, den första (och största) kärleken, och så den mörka hemlighet han burit på halva sitt liv, som nu hotar att ödelägga hans tillvaro.

Jamal omger sig med ett gäng udda personer, som sin bästa vän den excentriske och hämningslöse dramatikern, och sin syster: kriminell, white trashig, återkommande gäst i pratshower. Och så en tolvårig son, en ungdomskärlek, en före detta fru, en före detta flickvän, kompisar från förr ... Trots att romanens bärande idé är Jamals hemlighet och hur han hanterar den, dränks läsaren i bifigurer och deras kul berättelser.

Men det är också dessa som gör Något att säga dig läsvärd. Kureishi skildrar oerhört underhållande en bohemisk och hedonistisk kulturöverklassvärld där alla tar droger och har sex så fort man tittar bort en sekund (eller med glädje har det trots att man inte alls tittar bort).

På många sätt är det en utmärkt roman; sprudlande, witty och varmhjärtad, lika ohämmad som personerna den handlar om. Men mot slutet blir det både väl segt och omständligt, och mättnadskänslan lägger sig tung. Ett sexklubbsbesök mindre hade garanterat ingen saknat.

FAKTA

Prosa

Något att säga dig

Hanif Kureishi

övers Johan Nilsson

Brombergs

Central frågeställning: Hur länge kan man bevara en hemlighet?

Typisk mening: ”Till och med bordellerna är multikulturella nu för tiden.”

Kändisar: Sigmund Freud, Mick Jagger, Jean Auguste Dominique Ingres.

Självklar tagline om det varit en film: Sex, droger och psykoanalys.

Therese Bohman